Corrector Van der Leest wint Amersfoorts dictee

Eisso van der Leest (69) won met vier fouten het Groot Amersfoorts Dictee 2013. Tot opluchting van de deelnemers bleek de winnaar een gepensioneerde corrector. Twee lokale omroepen plaatsten hun reportages op You Tube.

Eisso van der Leest

Eisso van der Leest

‘Aahhh… een corrector’, verzuchtten de deelnemers aan het Amersfoorts dictee toen de winnaar zich voorstelde. Eisso van der Leest (69) hield op dat moment de trofee al in handen. Hij had met vier fouten alle dicteeschrijvers afgetroefd.

Het derde Groot Amersfoorts Dictee van maandag 11 februari was net als in voorgaande jaren geschreven door Guido de Wijs. Zelf noemde hij het een ‘pittig dictee’, presentator Karel van der Graaf hield het op ‘ondoenlijk’. Hij verwachtte zelfmoordpogingen tijdens het voorlezen, maar zo ver kwam het niet. De Vrije Universiteit Amersfoort had een mooie avond georganiseerd in de raadszaal van het stadhuis, met een politiek gekleurde tekst, een welkomstwoord van burgemeester Bolsius en een stekelig gedicht vooraf van stadsdichter Cees van Weerden.

Uiteindelijk was de gepensioneerde corrector Van der Leest te sterk voor iedereen, inclusief Lea Valk (derde prijs) en mevrouw Van Dijk (tweede prijs). De lokale zender VathorstTV maakte een aardig filmpje van het evenement, waarop het dictee zelf goed te volgen is. Ook de omroep Kei TV verzorgde een informatief en onderhoudend item rondom de avond. Daarin lag de nadruk op de organisatie en de deelnemers.

Het Amersfoorts dictee kent vier categorieën, maar helaas nog steeds geen specialistengroep. Jammer!

Reacties zijn gesloten.