Creatief dictee prooi voor Petra Bruulsema

Beeldend kunstenaar Pier van Dijk leefde zich uit in een barok dictee voor liefhebbers in Hengelo. Het bleek een kolfje naar de hand van Petra Bruulsema.

Petra Bruulsema

Petra Bruulsema toont haar prijs als winnares van het tweede Hengeloos Dictee

door de redactie van Hengelo leest

‘Lijstenmakerij of tekstredactie. Het vraagt beide om oog voor detail en kent dezelfde finesse,’ schrijft Petra Bruulsema op haar website. Op 20 april bleek ze de Nederlandse taal inderdaad tot in de details te beheersen, want ze won met slechts negen fouten de tweede editie van Het Groot Hengeloos Dictee, gehouden in de raadzaal van het Hengelose gemeentehuis. De scholenstrijd werd voor de tweede keer gewonnen door het Bataafs Lyceum. Beste scholier werd Damon ter Laak. Hij maakte twaalf fouten in de creatieve tekst die werd geschreven en voorgelezen door kunstenaar Pier van Dijk.

De 48 taalliefhebbers die de sfeervolle ruimte betraden, werden verrast met het geluid van burlende edelherten op de (‘De’ mag ook) Hoge Veluwe. Het hoe en waarom werd even later duidelijk toen Pier van Dijk in een zwart krijtstreeppak (‘zodat u wordt herinnerd aan het schrijven binnen de lijntjes’) zijn tekst voorlas. Een dictee waarmee hij wilde wijzen op het gruwelijke en eeuwige bloedvergieten van de mens, het economisch gewin van de wapenmakers en de ongelijkheid ‘in dit vreselijke neovictoriaanse tijdperk’ met ‘machturberende leiders’ en ‘het kanonnenvlees dat zich als varkens naar het abattoir laat transporteren.’ Pier sloot de avond af met de belofte dat ‘machturberende’ in de komende editie van de Dikke Van Dale zal verschijnen.

Bataafs Lyceum

De ploeg van het Bataafs Lyceum, met als tweede van links Damon ter Laak

Petra Bruulsema won, naast eeuwige Hengelose roem, een trofee, bloemen en het boek De Beesten van Gijs Wilbrink, ook nog een uniek ontwerp van Pier met gedeeltes van de dicteetekst. Ida Seijdel en Jeroen Heijstek deelden de tweede plek, met ieder elf fouten.

Damon ter Laak won met zijn team van het Bataafs Lyceum een beker en het boek van Wilbrink, en ontving zelf nog de Wereldklassieker Het vreemde verhaal van dr. Jekyll & de heer Hyde en honderd euro in contanten.

De foto’s werden gemaakt door Irma Bruggeman.

Reacties zijn gesloten.