De Kilima Hawaiians nog even terug in Santpoort

Het laatste lid van de befaamde Kilima Hawaiians overleed vorig jaar. Maar in Santpoort kwam de bekendste hawaïband van Nederland weer even tot leven dankzij de dicteetekst van Anne Gine Goemans.

Santpoort 2017

De Kilima Hawaiians op de cover van een single uit de jaren 50.

door JvHD

Het laatste lid van de befaamde Kilima Hawaiians overleed vorig jaar. Maar in Santpoort kwam de bekendste hawaïband van Nederland weer even tot leven dankzij de dicteetekst van Anne-Gine Goemans. Zij was verantwoordelijk voor het thema van het tweede dictee van Santpoort-Zuid, dat zondagmiddag 4 februari zo’n 35 geïnteresseerden naar het Brederode Huys lokte.

In haar dicteetekst voerde Goemans de tachtigjarige Hardy ten tonele, die als getalenteerde steelgitarist mocht deelnemen aan een optreden op de pasar malam. Aldaar kwam hij tot de ontdekking dat de getatoeëerde bandleden gekleed waren in alohashirts, een outfit van likmevestje, daarenboven gefabriceerd van synthetisch materiaal. En spelen konden zij ook al niet; het was ronduit lawaaiig en een stijlloze, larmoyante vertoning voor een toegewijde rasmusicus.

Santpoort 2017

Randy van Halen (links) is blij met zijn topscore.

Voorbeeldig voorlezen
Voldoende stof tot nadenken dus voor de deelnemers, die dankzij de voorbeeldige dictie van Fleur Stringer – zo iemand zou beroeps moeten worden – het verhaal moeiteloos konden volgen. Van jong tot oud schreven de taalliefhebbers mee: de allerjongste, Gerjanne Sierink uit Borne, was nog maar dertien jaar. Ondanks haar leeftijd wist zij haar foutscore te beperken tot slechts 21 stuks. Een veelbelovende prestatie! Omdat het talentvolle meisje niet uit de regio komt, viel zij niet in de prijzen. De hoofdprijs was voorbehouden aan Astrid de Boer uit IJmuiden, die haar titel daarmee prolongeerde. Met elf fouten bleef zij iedereen uit de regio voor.

In de buitencategorie behaalde Randy van Halen een eclatante zege. Met maar één foutje toonde hij zijn uitzonderlijke klasse. Hij had – zoals de meeste deelnemers – niet begrepen dat ‘Indische Vereniging’ een eigennaam was en schreef dus de v gewoon zonder kapitaal. Tja. In zijn categorie kwamen Rein Leentfaar en ikzelf (beiden drie fout) op een tweede plek; Annemarie Braakman pakte de derde positie.

Santpoort 2017

Astrid de Boer (l) op het podium.

De mooie prestaties, het uitstekende dicteren en de aangename sfeer in het duindorp vormden een fraai eerbetoon aan Vic Spangenberg, de eerste en de langstlevende Kilima Hawaiian. En voor allen die nieuwsgierig zijn geworden na dit dictee: hier zingt jazzicoon Rita Reys samen met de band in 1975.

1 reacties