[slickquiz id=126]
Dictee van maandag 7 december
Ons wekelijks dictee. Ter voorbereiding op het Groot Dictee duinen wij voor de laatste keer te hooi en te gras in een kwarteeuw tv-dictees. Beantwoord de tien vragen en kijk of je een Tijger of een Theemuts bent!
Bij vraag 4 ontbreekt bij elk antwoord de flexie-e.
Inderdaad, Frank, dat dacht ik ook.
Nu niet meer.
Waarom deux-piècesje en niet deux-pièceje? In het grondwoord wordt de c toch al uitgesproken als s aan het eind van een woord. Dus net als jas.
Bij de verkleinvormen van buitenlandse woorden houden we de grondvorm intact: souvenirtje, dinertje. Het grondwoord is in dit geval deux-pièces, en daar plakken we gewoon -je aan vast.
Oeps!!!! Dus daar zat mijn fout. Ik dacht dat het grondwoord deux-pièce was.
Wie er niet genoeg van krijgt, kan op http://grootdictee.ntr.nl/ zijn spelling testen.
Je hebt daar bij TEST JE SPELLING als eerste klikkeuze een woordspel. Dat is vergelijkbaar met deze wekelijkse opgave, maar met beperkte denktijd en helaas zonder context: de opgaven zijn precies letterlijk uit een dictee geknipt, waarbij je kunt kiezen uit een Groot Dictee van 2006 tot en met 2014.
Bij de andere opties, die meer tijd vergen, worden je enkele zinnen of een heel dictee uit dezelfde periode voorgelezen en kun je die tekst intypen. Je kunt zelfs je tekst laten controleren, maar dat werkt blijkbaar niet altijd goed.
Als je klaar bent, kun je ook commentaar bij een bepaald spellingprobleem opvragen, je hoort dan de bijbehorende passage uit de nabespreking van dat dictee.
Succes, zeker voor wie die dicteeteksten niet uit zijn hoofd kent!
Het is jammer dat de makers van deze opgaven (niet opgaves!) er niet aan hebben gedacht dat je zonder context niet kunt bepalen of het scene dan wel scène moet zijn. En ook het verschil tussen bijvoorbeeld ontwaarde en ontwaardde kun je alleen uit de context afleiden. Al kun je in beide gevallen wel kiezen voor de meest waarschijnlijke oplossing.
In sommige gevallen zou het bij het woordspel nuttig zijn om het woord uit te spreken, dan hoorde je meteen het verschil tussen elusiever en exclusiever, of zelfs tussen scène en scene, bedenk ik nu. Maar het verschil tussen spelde en speldde kun je echt niet horen in normale spraak.
Hou er ook rekening mee dat de spelling van sommige woorden (vermoedelijk maar een klein aantal) ondertussen is gewijzigd. In het Groot Dictee van 2009 komt bijvoorbeeld kop-van-jut voor in de betekenis van zondebok en ook – aan het eind van een zin – Blu-rayspelertje. Nu moet je die woorden spelen als kop van Jut respectievelijk blu-rayspelertje.
Bij Woorddictee 2009 moet je kiezen tussen toender-tijd en tweemaal toentertijd (vermoedelijk moest er eenmaal toendertijd staan). Na drie of vier pogingen had ik toch de goeie toentertijd aangeklikt. De aanhouder wint.
Men heeft er ook niet aan gedacht om alternatieven van woorden die alleen in bepaalde omstandigheden (lees: aan het begin van een zin) met een hoofdletter beginnen, ook met een hoofdletter te laten beginnen. Zo moet je kiezen tussen kacofonie, kakafonie en Kakofonie (met hoofdletter want titel van het dictee).
Intussen heeft een slimmerik de foute toentertijd veranderd in toendertijd.
Ook geïnitieerd staat tweemaal bij de oplossingen. Nu had ik hem al de tweede keer goed.
De gemakkelijkste opgave was smaragdgroene, de alternatieven waren lege regels. Ik was zo verdwaasd dat ik hem fout had.
Die smaragdgroene fout is intussen ook rechtgezet.
Nu nog die 2 monniken en dan hoef je daar ook niet meer te gokken.
Zeg Jan, alles goed en wel, maar kun je je monologen misschien niet beter in het forum plaatsen? Op deze plek kijkt straks niemand er meer naar, en bovendien heeft het onderwerp niets van doen met het onderhavige dictee.
Jeroen,
Je hebt overschot van gelijk.
Helaas weet ik niet hoe ik een en ander moet verplaatsen.
En ik weet ook niet hoe ik een al geplaatste tekst kan bewerken of verwijderen.
Dus doe ermee wat je het beste lijkt, zelfs al betekent dat alles verwijderen.
Bedankt en sorry voor het ongemak.