Een gloepens mooie zege voor Brigitte Zandstra

Beduusd, maar dolblij nam Brigitte Zandstra donderdagavond de gelukwensen in ontvangst. Ze kon het bijna niet geloven: met maar dertien fout had zij het Meppeler Dictee gewonnen, en nog op enige afstand ook.

Brigitte Zandstra. Foto © Daan Prest, Meppel

Zandstra Meppel

Brigitte Zandstra (l) corrigeert het dictee van een mededeelnemer

Tekst: JvHD | Foto’s: Daan Prest, Meppel

Beduusd, maar dolblij nam Brigitte Zandstra donderdagavond de gelukwensen in ontvangst. Ze kon het bijna niet geloven: met maar dertien fout had zij het Meppeler Dictee gewonnen, en nog op enige afstand ook. De nummer twee, de 33-jarige theologe Karlijn Kwint, had drie fouten meer.

Dat waren mooie scores in het gloednieuwe Stad & Esch College van Meppel. De lokale afdeling van InnerWheel organiseerde daar op 29 januari een geslaagd dictee-evenement. In het nog bijna maagdelijke gebouw pal achter het station verzamelden zich bijna zestig taalliefhebbers, belust op een topscore. Maar daar had auteur Marga Kool een stokje voor gestoken. Zij bedacht een verhaal over haar Drentse tante van 102, die de verschraling in de ouderenzorg met olijk gemoed ondergaat. Die invalshoek leidde tot zinnen als: Naar hartenlust geniet tante dan ook van de hors-d’oeuvre, die een frêle getatoeëerde verzorgster, getooid in een feestelijk turkooizen niemendalletje, consciëntieus maar ook op genereuze wijze voor haar heeft opgeschept. Gaandeweg gaven de meeste deelnemers dan ook de hoop op een foutscore onder de tien op.

marga Koole

Auteur Marga Koole

Gloepens smakeloos
En de dicteeschrijfster, al even goedgehumeurd als haar bijdehante tante, had nog een verrassing in petto. Na zes alinea’s werden de deelnemers geconfronteerd met een autochtone Drentse buurvrouw, wier uitspraken in dialect genoteerd dienden te worden. ‘Die exotische liflaffies mit aubergine en rammenas mag ik toch zo gloepens slecht lieden! Doe mij mar een maoltie soepenbrij’, aldus de Drentse bejaarde in de dicteetekst. Het Drentse dialect heeft – als enige – een geaccrediteerde spelling, dus hier zouden punten te verdienen zijn geweest. Daartoe kwam het niet, terecht. De zin werd niet meegerekend. Leuk was ie wel. En ik was heel blij, want ik had rammenas fout gespeld.

In de pauze werden de beproefde deelnemers goed verzorgd met drank, spijs en een uitstekende liedzanger. Uiteindelijk moest er toch echt nagekeken worden. Dat deden de taalstrijders zelf: ieder corrigeerde het werk van een ander. Het was nog een hele opgave, omdat de officiële tekst flink wat grove fouten bleek te vertonen. Wonderlijk! Een verzoekje aan Dictees.nl had missers als pied à terre, hors d’oeuvre en ten toon gespreid gemakkelijk kunnen voorkomen. Een blik in de Dikke Van Dale eveneens. Enfin, de verwarring werd keurig gekanaliseerd door de jury.

Dictee Meppel

Een deel van het winnende team Staphorst

Enthousiast
Omdat men in Meppel niet aan zilver en brons doet, mocht Brigitte Zandstra al snel op het podium komen, na de prijs voor de dicteetijgers (Rein Leentfaar). Bijna net zo enthousiast als de winnares waren de leden van team Staphorst, die de groepsprijs in ontvangst mochten nemen. De beste drie leden van de ploeg maakten samen maar 43 fouten. Dat was flink beter dan het gemiddelde van ruim 24 fouten per deelnemer, met uitschieters tot 54 stuks. Het is duidelijk: in Meppel wonen behoorlijk veel goede spellers, en Brigitte Zandstra is de allerbeste.

De tekst van het dictee vindt u hier.

Reacties zijn gesloten.