Fingerspitzengefühl onontbeerlijk in Roparundictee

Auteur Otto Knitel had flink zijn best gedaan op het Roparundictee.

Rechts vooraan Jeroen van Heemskerck Düker, achter hem Pieter van Diepen, Jan Riefel (blauwe trui) en Rien Wisse.

Roparun 2014

Twee prijswinnaars: Maica Brakkee (13) en Pieter van Diepen (64)

Auteur Otto Knitel had flink zijn best gedaan op het Roparundictee, dat donderdag 16 april in Breda de derde editie beleefde. Al in de twee eerste alinea’s kregen de 45 deelnemers woorden als whizzkids, Costa Ricaan en ebola-epidemie voor de kiezen. Zelfs de beeldschone docentes Nederlands van het katholieke Newman College, die speciaal voor dit dictee het nagelnieuwe Stedelijk Gymnasium bezochten, moesten al snel beteuterd constateren dat het gemiddelde van 19 fouten voor hen nog iets te hoog gegrepen was. De auteur had (in zijn laatste alinea) zelf voorzien dat een quasiauthentiek en intuïtief fingerspitzengefühl onontbeerlijk was voor zijn dictee.

Cracks en liefhebbers
Eén deelneemster was al bij aanvang verzekerd van een prijs: de dertienjarige gymnasiaste Maica Brakkee bezette in haar eentje de categorie jeugd. De overige deelnemers waren ingedeeld in specialisten – hier cracks genoemd – en liefhebbers. Al vanaf de eerste editie trekt het Roparundictee, vanwege de moeilijkheidsgraad en het sympathieke doel, een fors contingent ervaren dicteetijgers naar Breda. Voor rijzende ster Rien Wisse was het een thuiswedstrijd, de overige hadden er een pittige reis voor over gehad. Ondanks zijn thuisvoordeel moest Wisse het afleggen tegen de ongenaakbare Leidse leider Pieter van Diepen. Met maar twee fouten won hij de trofee. De organisatie was zo aardig ook de tweede- en derdeprijswinnaars te voorzien van een boek naar keuze. Zo gingen ook Rien Wisse en Rein Leentfaar (beiden drie fout) en Robert Joosen en Jeroen van Heemskerck Düker (vier fout) niet met lege handen naar huis.

Roparun 2014

Pieter van Diepen neemt de trofee in ontvangst

Opbrengst
Bij de liefhebbers leverden de 14 fouten van Janine van de Casteel haar de eerste prijs op. Zij werd op de voet gevolgd door Monique de Bruyn en Herman van Poppel, met respectievelijk 15 en 16 fouten. Dat de prijsuitreiking al na een relatief korte pauze kon plaatsvinden, was te danken aan de beslissing de schrijvers elkaars werk te laten nakijken. Dat verliep lekker vlot en zonder al te veel discussie, waarna de jury nog maar weinig tijd nodig had de beste dictees nogmaals te corrigeren.

Met een opbrengst van ruim 500 euro voor de Roparun – een jaarlijkse estafetteloop tussen Rotterdam en Parijs ten bate van kinderen met kanker – en een blijmoedig gestemd deelnemersveld kan de organisatie terugkijken op een geslaagde avond. Een vierde editie zal er ongetwijfeld komen.

Lees het dictee hier terug.

Reacties zijn gesloten.