Foutloos trio houdt Breda lang in spanning

Het Roparundictee kende op woensdag 8 april een afgetekende winnares in de liefhebbersgroep: Monique de Bruijn was met haar 18 fouten zeker van de trofee. In de specialistencategorie ging het er anders aan toe.

Rien Wisse maakte geen enkele fout, maar kreeg toch de trofee niet mee.

Monique de Bruijn Breda

Monique de Bruijn neemt met zichtbaar plezier haar eerste prijs in ontvangst.

door JvHD  |  Foto’s: Huib Boogert

Het Roparundictee kende op woensdag 8 april een afgetekende winnares in de liefhebbersgroep: Monique de Bruijn was met haar 18 fouten zeker van de trofee. In de specialistencategorie ging het er anders aan toe.

De dicteenomaden – in Breda cracks genoemd – hielden het publiek in het stedelijk gymnasium onverwacht lang in spanning. Drie van hen schreven de tekst van Otto Knitel zonder een enkele fout. Gelukkig had de organisatie daarmee rekening gehouden. De door de wol geverfde auteur had al lang een volslagen idiote zin klaarliggen, waarmee de ware winnaar met kop en schouders zou uitstijgen boven zijn minderen. Een mondsnoerende zin, een woordenreeks uit de diepste krochten van Van Dale, die amper uit te spreken was – die moest uitsluitsel geven.

Trofee Huib Boogert

De jongerentrofee ging naar Huib Boogert, inmiddels zes keer grootvader…

Maar nee. De shoot-out verwees alleen, tot verdriet van velen, local hero en hoogbegaafde spellingkenner Rien Wisse naar de tweede plek. De twee Zeeuwen bleven gelijk opgaan. Wisse maakte vijf fouten, Huib Boogert en Rein Leentfaar beiden vier. Van alle drie de schrijvers was dat een formidabele prestatie. Ziehier de opgave: De paloeter met allolalie palulde onder de paloeloe dat uit de praseodymiumkleurige ornithopter een illiciet pamflettistisch palimpsest op de pangolin in het collenchymrijke orseillemos geworpen was. Ook Otto Knitel zelf vond het onzinnig uit te leggen wat er nou precies gebeurt in die zin.

Randy van Halen

Randy van Halen in zijn eerste dictee na de overwinning in het tv-dictee van 2014.

De jongere Zeeuw
De wijze jury verspilde er geen tijd aan, en beloonde Huib Boogert met de jongerentrofee. Die was toch vacant bij ontstentenis van minderjarige deelnemers. Boogerts oude provinciegenoot Rein Leentfaar ontving de andere bokaal. De initiatiefnemers van het jaarlijkse Roparundictee zijn zo vriendelijk alle deelnemers in de hoogste regionen te belonen, dus ook Rien Wisse en zelfs de teleurstellend scorende Jeroen van Heemskerck Düker mochten een prijs meenemen. De enige die buiten de boot viel, was Randy van Halen. Toch leverde het jonge talent – de tv-kampioen van 2014 – een prima prestatie. Als zijn middelen het hem toelaten, gaan we de langharige student uit Dordrecht vaker op het podium zien.

Als Randy nog eens wil winnen in Breda, zal hij de onberispelijke teksten van Otto Knitel terdege moeten bestuderen. Al enkele jaren levert de auteur behoorlijk moeilijke, leuke en vooral foutloze zinnen voor het goededoelendictee in Breda. Dit jaar wist hij een dictee te componeren rondom het thema Breda Nassaustad, met geniepige wendingen als In een geciseleerde monstrans werd de wonderouwel naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk gebracht. En: Menig copieus lucullusmaal vormde een aanslag op het maag-darmstelsel van de genodigden: een tournedostje met saffraansaus of soufflés met sliptong en cantharellen. Poe-ee! De prestaties van mensen als Monique de Bruijn, Hennie Raming en Ron van den Houdt – de top drie van de Bredanaars – mogen daarom niet onderschat worden.

Breda 2015

Een dicteetijger spoelt zijn teleurstellende score weg met een biertje.

Het is niet voor niets dat het Bredase Roparundictee, ten bate van kinderen met kanker, elk jaar een forse groep liefhebbers én heel wat dicteetijgers naar het gymnasium weet te lokken. De organisatie is prima, de tekst is leuk en foutloos, de sfeer is uitstekend. Zodra de datum van de volgende editie bekend is, kunnen we ons gaan verkneukelen.

Het dictee vindt u hier.

1 reactie

  1. Ongelooflijk wat deze drie spellingvirtuozen hebben klaargespeeld! Daar zijn echt geen woorden voor! Voor gewone dicteetijgers wordt het stilaan onbegonnen werk om het tegen deze ‘beroepsdicteeërs’ op te nemen.
    Voor Rien: revanche volgende week in Tilburg!