Geertje Bikker wint Oudewaters Dictee

Voor de tweede editie van het Groot Oudewaters Dictee schreef Aad Kuiper een tekst die meer valkuilen bleek te bevatten dan menigeen vermoedde. De auteur schreef zelf een verslag van de avond.

Oudewater 2016

Auteur Aad Kuiper staat de jury bij.

door Aad Kuiper. Foto’s: Bert van der Horst

Pas toen de datum van het tweede Groot Oudewaters Dictee – in deze vorm – al enige tijd geleden was vastgesteld op 13 april 2016, bleken meer organisaties tot diezelfde datum te zijn gekomen. Dat neemt niet weg dat het, zij het iets minder druk dan de eerste keer, toch weer aangenaam – wellicht voor sommigen niet echt helemaal – verpozen was in de Mariaschool in Oudewater.

Na een aantal inleidende sprekers van de lokale Rotaryclub of Rotary Club: presentator Piet Smits, voorzitter Agnelle van der Linde, dicteeorganisator Sigrid Hooftman en voorzitter van de jury Marja Verhoeven, las Aad Kuiper het dictee voor, dat hij samen met Piet Smits had gemaakt en dat nagekeken was door René Dijkgraaf en Johan de Boer; waarvoor dank!

Oudewater 2016

Piet Smits presenteert het tweede Oudewaters Dictee. Geheel rechts dicteetijger Jan Riefel.

Barrières of perspectieven
Het thema en tegelijkertijd de titel van het dictee was Vluchtelingen: barrières of perspectieven? In het verhaal werd Oudewater in vroeger tijden neergezet als wijkplaats voor van hekserij beschuldigde mensen. Ook in de afgelopen periode zijn velen op zoek naar een veilige haven; de Rotaryclubs in Oudewater en omgeving willen op hun manier hun steentje bijdragen in een poging het gewenningsproces aan een nieuwe en heel andere omgeving voor de gevluchten te versoepelen.

Marga Smits las het dictee goed voor; het was een klein uur heel stil in de centrale ruimte in de Mariaschool, waar vijfentwintig mensen aan het pennen waren. Het aantal deelnemers was wat minder dan het jaar ervoor, want er bleek ook een dictee in Terneuzen (waar Vlamingen met veel eer gingen strijken) , Vlaardingen (een pittig dictee en met afstand het duurste) en naar verluidt ook in Cabauw en wellicht in nog meer plaatsen gehouden te worden. Binnen de afgesproken tijd van maximaal een uur bleek het een beetje lang dictee met toch meer struikelblokken dan de schrijvers zich hadden gerealiseerd. De spelling van de Sint-Franciscuskerk leverde bij het nakijken een aardige discussie op. Terwijl het Groene Boekje een koppelteken vereist in de naam, schrijven de eigenaars hun gebouw zelf als Sint Franciscuskerk. Tja, wat is dan de juiste schrijfwijze? Is er wel iets niet juist? Eigennamen, zo ook Stichting Vluchteling-Studenten UAF, zorgen toch altijd weer voor lastige verrassingen en discussies. Maar er bleken meer lastige woorden: malheureuze, Karel V, Hanzesteden, misogyne, refugiés, entrecotejes en het simpele huis-tuin-en-keukenleventje.

Oudewater 2016

Winnares Geertje Bikker

Woerdense winnaar wordt tweede
De jury had het lastig, omdat van de Oudewaternaren er een aantal schrijvers heel dicht bij elkaar eindigden en de dictees een paar maal opnieuw moesten worden beoordeeld. De Oudewaterse winnaar was, net als vorig jaar, Geertje Bikker, met 19 fout. Tweede was Werner Joosten (20 fout) – hij was een paar maanden geleden de winnaar van het Woerdens dictee – en er was een gedeelde derde plaats voor Koos Splinter en Hans Dorsman. Het gemiddeld aantal fouten bleek 35, met als uitersten 70 en 7. Die 7 fouten werden gemaakt door Pieter van Diepen, die al eerder in Oudewater meeschreef, terwijl andere dicteeadepten zoals Frans Van Besien en Jan Riefel, met respectievelijk 16 en 22 fout, het epistel kennelijk ook niet zo eenvoudig vonden.

Oudewater 2016

In de categorie experts was Pieter van Diepen de sterkste.

Het was al met al een pittige uitdaging voor organisatoren, bedenkers, makers en juryleden en andere belangstellenden. De uiteindelijke opbrengst van dit dictee is bestemd voor taalhulpmiddelen aan natuurlijk de eerdergenoemde vluchtelingen. Een mooi doel.

Reacties zijn gesloten.