‘Grillen’ in Papendrecht

Johan Cruijff was nooit ver weg tijdens het derde Groot Dictee West Alblasserwaard. Rien Wisse, prominent lid van het winnende team De Woordenaars, doet verslag van gezellig, zij het soms onbegrijpelijk evenement: ‘De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn’.

Bianca Nederlof, winnares van de tweede prijs, tijdens de pauze. Rechts Rien Wisse.

Papendrecht 2016 HB

De kantine van De Lage Waard deed goede zaken in de pauze.

door Rien Wisse. Foto’s: Huib Boogert

Het dictee in scholengemeenschap De Lage Waard, georganiseerd door de Rotaryclubs Papendrecht en Kinderdijk, is inmiddels een jaarlijkse traditie om naar uit te kijken – zoals de lente zelf.

Misschien heette het dictee van Hans Verzijl ook dáárom wel De jaarlijkse lokroep, al ging het over de gestreste doorsneeburger die reeds in de lente gefocust is op luiwammesen onder het genot van een chablistje en die antarctische weersomstandigheden ziet als een rechttoe rechtaan horrorscenario.

Papendrecht 2016 HB

De jury geniet mee.

Terug naar 2005
De auteur en de jury hanteerden voor het dictee niet het Groene Boekje van 2015, maar dat van 2005. Geen grap, al was het 1 april 2016. De spellingregels zijn in 2015 weliswaar niet gewijzigd, maar in de nieuwe lijst zijn wel degelijk woorden herspeld. Zo is in no-goarea’s de apostrof toegevoegd ter correctie van no-goareas. Dat laatste erratum stond nou nét in dit dictee, zodat de jury alleen die verkeerde spelling goed rekende. En in 2005 was het nog uitsluitend gestuukt. Tegenwoordig mag gestuct ook, maar in Papendrecht was dat dus fout.

Papendrecht 2016 HB

Het burgemeestersduo Paans en De Bruin droeg het dictee voor.

Hoe zeg je dat?
De burgemeesters De Bruin (Papendrecht) en Paans (Alblasserwaard), die het dictee voorlazen, verslikten zich soms in de uitspraak. Zo werd ietwat consequent voorgelezen als ‘iewat’, waardoor veel deelnemers dat ook opschreven. Fout. Ook veranderden de archaïsche bric-à-bracwinkeltjes van rozerood in ‘rozenrood’. Vooruit, ook goed. Dan was er nog dat rooster aan de voorzijde van de limousine. In het Frans is dat een grille (de uitspraak eindigt op ‘ieje’), in het Engels een grill. Verzijl had grille genoteerd, vanwege het verschil met die andere grill waarop frequent gegrild wordt, maar de burgemeester zei in beide gevallen grill. Want ja, de jury had het nog gevraagd aan een automonteur en meende daarom dat ook grille als grill wordt uitgesproken. Zodoende was alleen de schrijfwijze grille goed. Volg je het allemaal nog? Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd – Johan Cruijff.

Papendrecht 2016 HB

Inge Kooijman won de derde prijs bij de individuele deelnemers. Achter haar de winnares van het zilver, Bianca Nederlof.

Ware clichés
Maar geen gemor, want het feestelijke evenement was wederom uitstekend georganiseerd, de sfeer was prima, de deelnemers hebben weer wat geleerd, de verloting bood iedereen gelijke kansen en het ging bovenal om het goede doel: een financiële bijdrage aan een gezellige dag voor de regionale senioren. Vind je die vorige lange zin te clichématig? Kan zijn, maar hij is daarom niet minder waar. Zoals Gerard Reve ooit schreef: “Proza dat geheel in clichés is geschreven, moge de intellectueel eczeem of astma bezorgen, het bespaart de lezer veel energie, die hij geheel kan gebruiken voor het scheppen van zijn eigen voorstelling.”

Winnaars
In de categorie ‘teams’ wonnen de Woordenaars Rien Wisse (1 fout), Bert Jansen (2), Huib Boogert (3), René Dijkgraaf (4) en Jeroen van Heemskerck Düker (4). Bij de ‘individuen’ triomfeerden Rein Leentfaar (3), Bianca Nederlof (13) en Inge Kooijman (15). Allemaal deelnemers die ontzettende moeite hebben om zich te vergissen, want voordat ze een fout maken, maken ze die fout niet – Johan Cruijff, we kunnen niet zonder hem.

Papendrecht 2016

Team De Woordenaars had goede zin.

Volgend jaar weer
De slotalinea van het dictee: Volgend jaar is men weer van de partij, dat lijdt geen twijfel. Ertussenuit trekken is nu eenmaal een oer-Hollands tijdverdrijf; het als een aanwensel kwalificeren mag natuurlijk ook.

Ondanks alle grillen is Papendrecht bepaald geen no-goarea. Dus ja, volgend jaar hoop ik weer van de partij te zijn bij het Groot Dictee West-Alblasserwaard. Jij toch ook?

6 reacties

  1. Dank je wel, Rien, voor je fraai met citaten van onze verscheiden voetbalfilosoof gelardeerde verslag.

  2. Geweldig! Ik wilde wel dat ik ook zo kon schrijven (en dan ook foutloos)!
    Hartelijke groet uit Papendrecht.

  3. Ik heb mijn gevoelens via e-mail kenbaar gemaakt bij Rien, maar ze waren niet minder complimenteus.

  4. Inge, fantastisch dat je derde bent geworden of zoals Jeroen schreef, eigenlijk tweede! Gefeliciteerd!