Groene Boekje naar Van Dale Uitgevers

De komende editie van het Groene Boekje zal verschijnen bij Van Dale Uitgevers. Dat meldt taalentertainer Wim Daniëls op zijn Facebookpagina.

Het Groene Boekje

Het Groene Boekje

De komende editie van het Groene Boekje zal verschijnen bij Van Dale Uitgevers, onderdeel van uitgeefgroep Veen Bosch & Keuning. Dat meldt taalentertainer Wim Daniëls op zijn Facebookpagina.

Tot nu toe verzorgde de Sdu – voorheen de Staatsdrukkerij – het drukwerk van de Woordenlijst der Nederlandse Taal, zoals het boekje officieel heet. De Taalunie heeft nu dus besloten om de editie van 2015, die in september van dit jaar verwacht wordt, onder te brengen bij Van Dale. Het lijkt een logische stap. Discrepanties tussen het woordenboek van Van Dale en de Woordenlijst zouden op deze manier minimaal gehouden kunnen worden, hoewel er niets gezegd is over redacteuren.

Wim Daniëls, die tot nu toe de enige bron van dit nieuws is, maakt zich naar aanleiding van dit nieuws zorgen over het voortbestaan van ‘zijn’ Witte Boekje. Daarvan somt hij de voordelen nog maar eens op. Die komen er op neer dat zijn boekje uitgebreider is – het bevat bijvoorbeeld ook eigennamen – en dat de regel voor de tussen-n is losgelaten. Een onverwachte, maar terechte capitulatie vindt plaats in de laatste alinea van zijn Facebookbericht: ‘De verwachting is dat het Groene Boekje het Witte Boekje voor een deel zal gaan kopiëren. Maar de Taalunie zal er nooit voor kiezen om de tussen-n-regels te laten vallen. Dat levert te veel gezichtsverlies op, zullen ze waarschijnlijk denken. Toch zou het wel goed zijn als groen en wit dit jaar samen zouden gaan en er weer één duidelijke bron is voor de spelling van het Nederlands.’

Update van 20 januari 2015: gisteren is in een persbericht bevestigd dat Van Dale het nieuwe Groene Boekje in oktober zal uitgeven.

1 reactie

  1. Interessante ontwikkeling die zeer toe te juichen is. “Fusion” is erg hot dezer dagen en wat zou het toch heerlijk zijn als we voor onze officiële spelling slechts één bron zouden hebben in plaats van twee. Een voorzichtige eerste stap (het uitgeef- en drukproces) is nu gezet. Benieuwd naar de volgende redactionele fusion !