Harderwijks Dictee wordt bijzonder evenement

In de aanloop van het Groot Harderwijks Dictee op 16 oktober volgen de nieuwtjes elkaar snel op. En.. er is nog plaats!

De Harderwijkse stadspoort aan de zijde van het Veluwemeer.

Dim van Rhee

Bekende Harderwijker Dim van Rhee leest het dictee voor

In de aanloop van het Groot Harderwijks Dictee op 16 oktober volgen de nieuwtjes elkaar snel op. Zo werd onlangs bekend dat het regionaal befaamde bedrijf Wuestman prachtige pennen beschikbaar stelt voor de winnaars, en volop schrijfmateriaal voor de deelnemers. De Harderwijkse Lionsvereniging, organisator van het evenement, is zeer content met dit gebaar. Ook de voorlezer is bekend: dat wordt Dim van Rhee, wiens ellenlange activiteitenlijst ook een eerder Harderwijks dictee-initiatief vermeldt.

Op de deelnemerslijst prijken inmiddels een delegatie van de gemeente, diverse bedrijventeams en een team van vijf predikanten van de Protestantse Gemeente Harderwijk. Er komen tevens veertien dictee-enthousiasten uit Nederland en Vlaanderen, die deelnemen in een aparte – akelig moeilijke – competitie. Onder hen bevinden zich maar liefst drie winnaars van het Haagse televisiedictee, dat dit jaar zijn vijfentwintigjarig jubileum beleeft. Maar wees gerust: het reguliere dictee is goed te doen voor iedereen die zich graag met taal en spelling bezighoudt.

Laaggeletterdheid
De organisatie hoopt de Stichting Lezen & Schrijven straks een wezenlijke bijdrage te kunnen verstrekken voor de bestrijding van laaggeletterdheid. Dit jaar wordt van verschillende kanten extra aandacht besteed aan dit probleem. Serviceclubs, zoals de Rotary en de Lions, zamelen daarom geld in om deze mensen te helpen. Ook de Landelijke Huisarts Vereniging is in actie gekomen. Bert Maarleveld, huisarts in Harderwijk en medeorganisator van het dictee, vertelt dat Nederlandse huisartsen veel te vaak geconfronteerd worden met het stille verdriet dat laaggeletterdheid veroorzaakt. Hij hoopt daarom op een groot aantal deelnemers aan het dictee. Verlegenheid is niet nodig, want ieders foutenaantal (behalve dat van de winnaars) blijft geheim.

Al met al is de dicteeorganisatie ervan overtuigd dat het 16 oktober in het Nassau-Veluwecollege een levendige, leuke en leerzame avond gaat worden. Er is nog plaats voor enthousiaste deelnemers. Aanmelden kan via www.grootharderwijksdictee.nl.

1 reacties