Het Deventer van Daniëls

Neerlandicus, schrijver en entertainer Wim Daniëls schreef en presenteerde op 31 juli de Deventer Taalstrijd, dat wordt gepresenteerd als de voortzetting van het roemruchte Dictee met andere middelen. Hij beschreef zijn indrukken op zijn Facebookpagina.

Daniëls leest zijn dictee voor in café De Hip. Foto © Liselotte Kolthof

Wim Daniëls

Wim Daniëls

door Wim Daniëls

Gisteravond was ik in Deventer om er het Deventer dictee te geven, in café de Hip. Deventer staat dit weekend bol van de activiteiten rondom taal, onder de noemer ‘Wartaal’.

Het thema dit jaar is Drs. P, de onlangs overleden tekstschrijver en zanger. Zaterdag 1 augustus zijn er optredens van dichters en zangers en de dag daarna is er in het centrum van Deventer de befaamde jaarlijkse boekenbeurs.

Voordat ik me meldde bij café de Hip, liep ik nog even bij boekhandel Praamstra binnen, een prachtige boekhandel in de Keizerstraat in Deventer. Zoals bij meer boekhandels in Nederland gaat het ook bij Praamstra gelukkig weer beter wat de boekenverkoop betreft. Veel boekhandels hebben gedurende een aantal jaren fors ingeleverd op de omzet, maar het tij lijkt gekeerd. Praamstra had afgelopen week zelfs de beste week in jaren.

Na mijn bezoekje aan Praamstra belde ik nog even aan bij Özcan Akyol, groot schrijver en columnist, die in het centrum van Deventer woont. Hij was bezig met het afronden van zijn nieuwe roman, die half november gaat verschijnen bij uitgeverij Prometheus. Op 8 december is Özcan te gast bij een aflevering van Boekie Nights in het Natlab in Eindhoven.

Borsjtsj
Daarna dus naar de Hip, waar ik eerst nog mocht eten, onder andere rodebietensoep (onder de Russische naam borsjtsj een typisch dicteegerecht, red.). Nooit, werkelijk nooit, heb ik lekkerdere rodebietensoep gegeten dan gisteravond in de Hip. Ik heb ook twee keer opgeschept, wat kon omdat er een grote kom op tafel was geplaatst. Als ik vandaag en morgen moet plassen, zal ik er steeds weer aan denken, aan die heerlijke rodebietensoep van de Hip.

janriefel_cuijk14

Jan Riefel (hier tijdens een dictee in Cuijk in 2014) scoorde een mooie tweede plaats in Deventer.

Uiteindelijk was er dan het dictee, ook over Drs. P, met daarin woorden als: trojka, commensaal, ollekebolleke, naar verluidt, Schwyzerdütsch en dactylus. Drs. P-verzamelaar Herman Starink won. Hij was ook de enige die Schwyzerdütsch goed had geschreven. In totaal had hij maar twee fouten. Tweede werd Jan Riefel, voormalig melkveehouder (en gekende dicteecrack, red.) uit Twello, die vanzelfsprekend ook wist hoe je het woord ‘koeioneren’ spelt. Jan had drie fouten.
Derde werd René Vorderman, tekstschrijver en tekstcorrector, die nog wel wat extra werk kan gebruiken en die ik daarom aanbevolen heb bij dagblad de Stentor, waarvan een verslaggever aanwezig was. René had vier fouten.

Toen ik rond een uur of elf vertrok uit de Hip zag de Brink in Deventer er feeëriek uit (feeëriek was ook een van de dicteewoorden). Mocht u nog geen bestemming weten voor een gezellig weekendje, ga naar Deventer, een geweldige stad.

* Dit stukje plaatste neerlandicus, schrijver en entertainer Wim Daniëls op zijn Facebookpagina. Dictees.nl kreeg toestemming het integraal over te nemen, waarvoor dank.

1 reacties