Het regent sterren in Heeze

Het Brabantse dorp Heeze heeft er in twee dagen tijd een handvol sterren bij gekregen. De eerste twee gingen naar restaurant Tribeca, de rest mag uitgereikt worden aan de schrijver van het Heezer Dictee.

Kleindochter en grootvader namen beide deel aan het dictee.

Heezer Dictee Debby van Gerwen

Kleindochter en grootvader op het Heezer Dictee 2016.

door JvHD  |  Foto’s © Debby van Gerwen, Heeze24.nl

Het Brabantse dorp Heeze heeft er in twee dagen tijd een handvol sterren bij gekregen. De eerste twee gingen naar restaurant Tribeca. Daar zag chef-kok Jan Sobecki zijn inspanningen al drie maanden na de opening beloond met twee Michelinsterren. En Hans de Witte verdient eveneens twee sterren voor zijn excellente tekst over de dicteetijger, die hij schreef voor het tweede Heezer Dictee.

Op zondagmiddag 11 december presenteerde Mariëtte van Wissen het verhaal aan een schaars bemande zaal in dorpshuis ‘t Perron. Slechts een enkeling had de weg gevonden naar het goed geoutilleerde pand, waar ruimte was voor zo’n dertig schrijvers. De wegblijvers kregen ongelijk: de humoristische karakterschets van de dicteetijger was van een hoog niveau, zowel in stilistisch als in orthografisch opzicht. De Witte schetste de dictee-expert als een wereldvreemde sinjeur, hyperserieus in zijn vak (kwantummechanica) en dus hartstikke saai. Het liefste wint hij zijn dictees met slechts een fout, want, zo luidt zijn vaste grap: “Eén fout is het kenmerk van het ware”. Uiteindelijk worden de absurde formuleringen van deze figuur ook zijn vriendin te gortig. Na de coïncidentie van een seksueel hoogte- en linguïstisch dieptepunt bitst zij hem toe dat hij zichzelf op-en-top in een ex-positie gemanoeuvreerd heeft.

Heezer Dictee Debby van Gerwen

Mixed Melody, een aanrader voor al uw evenementen.

Close harmony
Aan de jongste deelneemster, een moedig meisje uit groep acht, gingen de finesses van de tekst wellicht voorbij. Maar zij bleef dapper doorschrijven, ondanks hersenkrakers als taaltrucs uit zijn trukendoos, coup de grâce en comestiblesconcerns. Gelukkig werd er uitstekend voorgelezen door het goed voorbereide duo Wim Tindemans en Mariëtte van Wissen. Na de exercitie mocht het kleine troepje zich vermeien met de closeharmonyklanken van Mixed Melody, een zuiver zingend vijfkoppig gezelschap dat grotere bekendheid verdient. Alweer een extra ster voor Heeze dus.

Langer dan een halfuurtje kon er niet genoten worden van hun repertoire, want de uitslag was al snel bekend. Heleen van Gestel troefde Viola Majoie nipt af, als een reprise van de eerste editie: 22 fout voor Viola, 19 voor haar nichtje Heleen. Net als vorig jaar was er één dicteetijger present om het feestje te verpesten. Vorig jaar was het Frans Van Besien uit Gent, dit jaar was ik het zelf. Ik maakte twee fouten en mocht met een mooie cadeaubon huiswaarts keren. Dat is natuurlijk heel aangenaam. Maar, zoals de redacteur van het regionale periodiek Middenstandsbelangen zich al afvroeg: wie zorgt er volgend jaar nou eens voor een winnaar uit de gemeente?

Heezer Dictee Debby van Gerwen

Kleindochter en grootvader op het Heezer Dictee 2016.

Sterallures
Ik pleit voor een aparte specialistencategorie voor types zoals Hans de Witte die beschreef in zijn dicteetekst. En dan moeten al die vreemde buitenpoorters ook verplicht verschijnen, naast de halve bevolking van Heeze, want het Heezer Dictee is in alle opzichten de moeite waard. Chef-kok Jan Sobecki mag dan twee sterren bij elkaar koken, maar Mixed Melody zingt de sterren van de hemel, en Hans de Witte is de sterauteur van Heeze en omstreken. Gord je aan voor de strijd dus, in 2017!

4 reacties

  1. Mooie prestatie, Jeroen.
    En voor jouw bijzonder fraaie verslag geef ik vier sterren! Ik had je er graag vijf gegeven, maar blijf wat op mijn honger zitten. Popelend van ongeduld om de volledige tekst van het dictee te lezen, zal ik die weer elders moeten vinden.
    Heeze ligt niet ver over de grens, als buitenpoorter voel ik me dus wel aangesproken voor 2017.

  2. De tekst van het dictee vond ik nu toch via het item ‘Dictee van het jaar’ in het Forum.

  3. Ja, ik hoor vaker dat de dicteetekst niet gevonden kan worden. Maar heus, alle teksten staan, als het goed is, in de databank. Ga naar ‘alle dictees/oefendictees’ en vul dan in het zoekvakje de plaatsnaam of de naam van de auteur in, eventueel met een jaartal. Druk daarna op ‘enter’. Dan vind je vrijwel altijd wat je zoekt.