Hillegomse hoofdbrekens

De Hillegomse Harddraverijvereniging opende officieus het dicteeseizoen in de plaatselijke bibliotheek aan de Sportlaan. Op dinsdagavond 13 september schudde auteur Bram Rietveld de topspellers hardhandig wakker met een uitgekookte reeks invulwoorden.

Hillegom 2016

Bram Rietveld leest voor.

Na drie edities weet auteur Bram Rietveld precies hoe hij iedereen, ook de specialisten, van de nul fouten af moet houden. Al in de eerste regels van zijn tekst rondom Hillegomse wetenswaardigheden sloeg de twijfel toe bij het bescheiden clubje taalliefhebbers. Is het een doksaal of doxaal? Cimbaal of toch cymbaal? Hoort er een accent aigu op belle époque? In de daaropvolgende alinea’s werd het er niet makkelijker op. Na listige constructies als Bordeauxs omgeving, pro-Deoadvocaat en Vinex’ers namen de zweetdruppels exponentieel toe. Niet alleen als gevolg van de hersenactiviteit trouwens: het was een uitzonderlijk warme septemberdag.

Hillegom 2016

Winnares Marga Nieuwendijk (l) en tweedeprijswinnares Sylvia Sassenus

Foutenregen
Tijdens de nakijkronde, waarbij de deelnemers elkaars werk corrigeerden, bleek hoe groot de schade was. Na de vrijwel dicteeloze zomermaanden konden de specialisten zelfs niet onder de tien fouten blijven, op één uitzondering na. En bij de regionale schrijvers lag de gemiddelde foutscore rond de 28. Niet eerder was het Hillegomse spellingfeestje zo lastig.

Na de eindcontrole kon Bram Rietveld de verdiende winnaars op het schild hijsen. Bert Jansen behaalde de zege bij de dicteenomaden met een mooi totaal van vijf fouten. Achteraf bleek zijn score nog fraaier: op het correctiemodel waren cimbaal en airedaleterriër fout weergegeven. Jeroen van Heemskerck Düker (11 fout) en Annemarie Braakman (17 fout) kwamen niet bij Jansen in de buurt. Van de regionale spelers was Marga Nieuwendijk de beste met 19 fouten.

Ondanks de teleurstellende hoeveelheid rode strepen was het traditionele dictee in de Bollenstreek weer een aangenaam gebeuren. Hopelijk gaat de inmiddels gepensioneerde dicteeauteur nog tot in lengte van dagen door met zijn hersenkrakers.

4 reacties

  1. Als je de streek rond Hillegom bedoelt, moet het dan niet “de Bollenstreek” in plaats van “de bollenstreek” zijn?

  2. Antwoord: ja, zie VD waar bij bollenstreek ook expliciet die (‘de’) Bollenstreek genoemd wordt …

  3. Als ik eerst dit verslag had gelezen en daarna het dictee had gemaakt, had ik een fout minder gehad. 🙂