Journalistenteam wint in Lopikerwaard

Het journalistenteam veroverde de wisselbeker bij het tweede Groot Dictee der Lopikerwaard. Beste lokale individuele deelnemer was Milou de Wit.

Twee leden van het journalistenteam tonen hun prijs. Foto © Het Kontakt.

Twee leden van het journalistenteam tonen de wisselbeker. Foto © Het Kontakt

Zes teams en enkele individuen streden woensdagavond om de hoogste scores maar vooral de eeuwige roem bij de tweede editie van het Groot Dictee der Lopikerwaard. Winnaar werd het journalistenteam. De tekst van Waldien Burger had net als vorig jaar een plaatselijk karakter. De schrijfster had zich laten inspireren door de fruitteelt, een veel voorkomende bedrijvigheid in de gemeente Lopik. Voorlezer Renate Westerlaken had er weinig moeite mee. Zij is niet alleen burgemeester van Lopik, maar wist ook de eerste editie van dit evenement in 2013 verrassend te winnen.

Met bekende dicteewoorden als high teas, feeëriek en chagrijnig probeerde de auteur de deelnemers om de tuin te leiden. Maar waar de meeste deelnemers moeite mee hadden, waren ‘nieuwe’ woorden als sms’en en whatsappen. Ook ontstond er na afloop discussie over het gebruik van hoofdletters bij appel- of perenrassen. De namen junami, rubens of conference worden met een kleine letter geschreven, zo werd het publiek duidelijk gemaakt.

Verdedigen

Terwijl de leden van B & W gekomen waren om hun titel te verdedigen, moesten zij deze aan het eind van de avond nipt afstaan aan de journalisten. Met ‘slechts’ zestig fouten konden die het team van burgemeester en wethouders én de bibliotheek, beide met één foutje meer, achter zich laten.

Bij de individuen ging de trofee naar Milou de Wit van het biebteam. Zij bleek met zes fouten de beste dicteeschrijfster onder de inwoners van Lopik. Rien Wisse uit Breda en Frans Van Besien uit Gent hadden het beiden beter gedaan, maar het reglement schrijft voor dat de trofee alleen door een inwoner van de gemeente Lopik gewonnen kan worden.

NB: de tekst is grotendeels overgenomen uit het artikel op Het Kontakt.nl.

Reacties zijn gesloten.