Lastig Heuvelrugdictee levert vier winnaars op

Bert Jansen uit Bussum sleepte de eerste prijs in zijn categorie in de wacht bij het Groot Heuvelrug Dictee 2012. Bij de liefhebbers werd de eerste plaats gedeeld door Eveline Ros en Frans Kooymans, beide met 22 fout.

Heuvelrug Dictee 2012

Winnaars in de categorie liefhebbers: Eveline Ros en Frans Kooymans uit Maarn

De familie Bouman – man, vrouw en dochter – had zich flink uitgeleefd tijdens het schrijven van het tweede Groot Heuvelrug Dictee. De tekst die op 22 november werd voorgelezen wemelde van instinkers als procrustesbed, middenpaleolithicum, fait accompli en geüpload. Desondanks wist de ervaren dicteetor Bert Jansen uit Bussum het aantal fouten te beperken tot acht, waarmee hij de eerste prijs in zijn categorie in de wacht sleepte. Bij de liefhebbers eindigden twee inwoners van Maarn ex aequo op de eerste plaats: Eveline Ros en Frans Kooymans, beiden met 22 fout.

Het Groot Heuvelrug Dictee is een initiatief de lokale projecten voor sociale, culturele en educatieve projecten in de gemeente Heuvelrug. Dit jaar was de beurt aan het project Maarn Wijzer. De organisatoren van Maarn Wijzer vroegen Geneviève Waldmann, directeur-uitgever van Luitingh-Sijthoff, een pittig dictee te schrijven. Samen met haar echtgenoot Hans Bouman, journalist, en hun dochter Roselinde, kweet zij zich uitstekend van haar taak.

Het dictee – voorgelezen door de auteur zelf – trok vijftig deelnemers, verdeeld over drie categorieën. Naast de specialisten en de liefhebbers was er een jeugdgroep voor jongeren tot en met 17 jaar. In die groep was Erik Smienk (16) de beste.

Amstelbier
Onvermijdelijk was er na afloop enige discussie. Winnaar Bert Jansen wees de makers erop dat decennialang aaneengeschreven zou moeten worden, maar ondanks uitvoerige toelichting kreeg hij geen gelijk. Nog merkwaardiger was de afwijkende spelling van Amstelbier, dat volgens de tekst gespeld dient te worden als Amstel Bier. De tweedeprijswinnares steunde die visie, op basis van oude Heinekenposters waarop de drank wordt aangeprezen als Heineken Bier.

Desondanks was het een geslaagde avond. Wellicht kan de rodelantaarndrager (70 fout) zich in 2013 in een andere plaats binnen de gemeente Heuvelrug revancheren.

Reacties zijn gesloten.