Groot Zutphens dictee prooi voor specialist

Rein Leentfaar uit Breskens vestigde op 22 november wellicht een record met zijn vijfde overwinning in een maand tijd.

Groot Zutphens dictee 2012

Gespannen gezichten tijdens het vierde Groot Zutphens dictee. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Met slechts vijf fouten bleef dicteetijger Leentfaar de overige deelnemers aan het vierde Groot Zupthens dictee voor. Het dictee was dan ook behoorlijk lastig. De eerste zin uit de tekst rondom het thema muziek: “Ludwig van Beethoven, begonnen als laatclassicistische stilist, maar bovenal virtuoos componist van revolutionaire symfonieën, werd volgens een wijdverbreide mythe tweeënhalf jaar later dan zijn officiële doopakte beweert, geboren in het louche logement De Franse Tuin te Zutphen.” De Nederlandse Taalunie, die het dictee ieder jaar vooraf kritisch bekijkt, voorspelde al dat niet veel mensen deze zin foutloos zouden kunnen schrijven.

Jolande Withuis
In totaal las de Zutphense schrijver en sociologe Jolande Withuis acht zinnen voor, samen 250 woorden, die de bijna dertig deelnemers in Fort Bronsbergen flink lieten zweten. Uit de regio Zutphen eindigden drie deelnemers op de eerste plaats: Marry Potjes, Sabien van Harten en Jan Riefel maakten allemaal acht fouten in het dictee. De prijzen voor de winnaars werden gesponsord door Vaticano, Brasserie6, Schaapveld, Legato, Het Kleinste Klussenbedrijf en Theaterbedrijf Zutphen. Net als de voorgaande edities was het dictee samengesteld door Jaap Pott, Jody Hagenbeek, Michel Groothedde en Fiona de Heus. Terwijl een team van elf correctoren zich na afloop op het nakijken stortte, legde Jaap Pott de deelnemers zin voor zin uit hoe het had gemoeten.

Groot Zutphens dictee 2012

Jolande Withuis leest het vierde Groot Zutphens Dictee voor. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)

 Zutphens Cellofestival
Het was de vierde keer dat Lionsclub Zutphen-Kattenhaven het Groot Zutphens Dictee organiseerde. Zoals ieder jaar was ook dit jaar een goed doel gekoppeld aan het dictee. Dit keer was dat het Zutphens Cellofestival. Voor de tweede keer stelde Fort Bronsbergen de zaal beschikbaar voor het dictee. Overige sponsoren warenn Factif uit Deventer en de Zutphense bedrijven De getemde muis, Duits-Nederlandse rechtspraktijk dr. mr. A.U. Schimansky, Legato muzikale inspiratie en Zutphens Persbureau.

 

Reacties zijn gesloten.