Senioren verslaan jongeren in Castricums dictee

Het Groot Castricums Dictee was dit jaar een prooi voor de oudere deelnemers.

Castricums dictee 2012

Jongeren en ouderen tijdens het Groot Castricums dictee 2012. Foto: Nieuwsblad voor Castricum

‘Saillant’ bleek het grootste struikelwoord te zijn in het Groot Castricums dictee van 20 november. Traditiegetrouw was het deelnemersveld bij dit dictee opgedeeld in twee groepen van elk dertig personen: de senioren van 55 jaar en ouder tegenover de junioren, leerlingen van het Bonhoeffer- en het J.P. Thijssecollege. Zoals vaker maakte de laatste groep de meeste fouten in het dictee.

Auteur Hanneke Klinkert schreef een ingenieuze tekst, waarin zij het beruchte Project X-feest in Haren verbond met de beroemdste inwoner van die plaats, W.F. Hermans. Illustratief voor de moeilijkheidsgraad is zin zes: ‘Als saillant detail zou Hermans geen Oedipus- maar een subtiel Elektramotief geïntroduceerd hebben waarbij Merthe onder invloed van Jackie collaboreert met impulsieve ADHD’ers van beiderlei kunne om haar buitenissige kameraden te elektrocuteren.’ Voorlezer Jelle van der Meulen, evenals de auteur voormalig docent Nederlands, had er geen moeite mee. Nadat hij zich van zijn taak gekweten had, trad hij in de pauze op als zanger-accordeonist van het duo Hoed en de rand.

In de seniorengroep toonde Lilian Schreuder (65) zich de beste. Zij maakte slechts zes fouten. De tweede prijs was voor Jacqueline Nijmeijer (acht fout), Cobie Fokkens haalde de derde plaats met negen fout. In de juniorengroep lag het foutenaantal aanmerkelijk hoger. Daar ging de eerste prijs naar Andrea Tijhuis, die 15 fouten maakte. De tweede en derde plaatsen waren voor respectievelijk Maarten Zwart (16 fout) en Arlette Meijering (17 fout).

Reacties zijn gesloten.