Meppel trapt af met mooie scores

De eerste editie van het nieuwe Meppeler Dictee trok ook mensen van buiten de regio naar de Drentse stad, maar de zege ging naar de lokale docente Barbara Boerwinkel.

door Jeroen van Heemskerck Düker

Barbara Boerwinkel met haar eerste prijs in Meppel

Het bijna verplichte dicteewoord nochtans was niet voor niets verstopt in het nieuwe Meppeler Dictee. Op maandagavond 9 september trapten wederom vele deelnemers in de beruchte valkuil. Barbara Boerwinkel wist de voetangels en klemmen het best te ontwijken. Met maar twee foutjes won de docente Engels glorieus deze eerste editie, waarmee zij zelfs dicteeveteraan Rein Leentfaar achter zich liet.

‘Dit moet een traditie worden’, zei juryvoorzitter Albert Kraai na afloop. Hij kon terugkijken op een mooi evenement, dat zo’n vijftig liefhebbers naar de bibliotheek trok. Naast Leentfaar kwamen ook de gekende dicteetijgers Dian van Gelder uit Zoetermeer en Jan Riefel uit het naburige Twello af op het evenement. Daarop was niet gerekend, maar de organisatoren regelden in allerijl een origineel presentje voor de nomaden. Jurylid Henk ten Hulscher liet stickers aanrukken met de tekst ‘Was ik maar in Meppel’, een slogan die zich kan meten met ‘Het kan in Almere’ en ‘Gewoon in Apeldoorn’.

Nochtans een prima tekst

De tekst van Ton Henzen stond garant voor topscores, ondanks roemruchte struikelblokken als reminiscenties, onloochenbaar en publicrelationscampagne, dat ook in een nabeschouwing in de Meppeler Courant de redacteur voor raadselen stelde. De niet-Meppelaars Dian van Gelder en Rein Leentfaar legden beslag op de tweede prijs met drie fouten, maar tot tevredenheid van de organisatoren ging het brons naar lokale deelnemers, Eduard Annen en Elisabeth van Hese. Een mooie prestatie van de orthografische elite in Drenthe.

Het dictee was niet alleen – tegelijkertijd met het Almeers Dictee – de aftrap van het dicteeseizoen, maar ook het startsein van de actieweek tegen laaggeletterdheid. Albert Kraai benadrukte dat zo’n vierduizend Meppelaars moeite hebben met Nederlands schrijven en lezen, zowel autochtonen als nieuwkomers. Daarom gaat het inleggeld van het dictee naar initiatieven die mensen helpen op taalgebied. Een dictee als dit is daarvoor een aangewezen middel. Noteer maar vast in de agenda: volgend jaar het tweede nieuwe Meppeler Dictee.

1 reactie

  1. Mooi verslag, en leuk een nieuw dictee! Alleen, wordt hier het begrip ‘naburig’ niet wat te ver opgerekt?
    En in de meeste (sport)klassementen is er geen brons na een gedeelde tweede plaats.