Nautisch requiem voor Groningen en Ommelanden

Het was er weer ouderwets gezellig op het woonschip van Bob en Albertien van Dijk, ondanks de wetenschap dat het de laatste editie van het roemruchte Scheepsdictee betrof. René Dijkgraaf doet verslag.

Bob van Dijk (foto uit 2015)

Groningen 2017

Drukte op woonschip Josephina

door René Dijkgraaf

Op een warme oktoberdag spoedden Bert Jansen en ik ons in Berts cabriootje naar het Hoge Noorden om deel te gaan nemen aan het Grootscheeps Scheepsdictee. Alvorens het schip in te gaan, werd de inwendige mens versterkt met een heerlijk diner aan een Groningse gracht, waar een enorme schaapskudde onze feestvreugde onverwacht kwam verhogen.
Aldus gespijsd en gelaafd betraden we de schoot van woonschip Josephina in het Reitdiep, waar we hartelijk welkom werden geheten door Bob en Albertien van Dijk. Het was er weer ouderwets gezellig, ondanks de wetenschap dat de huidige, negende, sessie ook de laatste was, wegens het verhuizen van de gastheer en -vrouw naar Flevoland.

Groningen 2017

Paul Huerrer lees Van Dijks tekst voor.

Amadeus
Stipt om acht uur begon muziekrecensent-voorlezer Paul Huerrer aan de tekst, die Mozart naar het Rampjaar in Groningen katapulteerde. Het was een prachtig gecomponeerde historie, met tal van mooie dicteewoorden, zoals gebruikelijk zowel uit de Dikke Van Dale (o.a. Schwyzerdütsch, paean, Platgronings) als uit de Dunne Van Dijk (o.a. mensmollend, lage landen, Köchelverzeichnis, 2CV). De deelnemers genoten met volle teugen van het verhaal en van de entourage. De tekst was lang, maar dat mocht de pret geenszins drukken. Bovendien werd het gevaar scheurbuik op te lopen afdoende bezworen met heerlijke sandwiches en jus d’orange.

Groningen 2017

Sacha Landkroon (midden) luistert naar het dictee.

Prijzen
Na het voordragen van enige zelfgemaakte verzen door de lokale dichter Sacha Landkroon kon de prijsuitreiking beginnen. Het bleek dat in Loppersum het beste spellingonderwijs gegeven werd: Nicolette Scholten werd eerste met 21 fout en veteraan Angela Rijnen derde met 30 fout. Groninger Sacha Landkroon bezette de tweede plaats met 29 fout. De specialisten moesten natuurlijk véél moeilijker woorden schrijven, in deze categorie won René Dijkgraaf met 26 fout nipt van Bert Jansen (28). De organisatoren werden na het afwikkelen van de formaliteiten – terecht – bedolven onder dankwoorden, waarna de gasten geheel voldaan huiswaarts gingen.

Troostrijk nieuwtje: volgend jaar organiseren Bob en Albertien van Dijk het Zuiderzeebodemdictee!

Reacties zijn gesloten.