Over malloten en molloten

De hilarische dicteetekst van Wouter De Rycke stelde de ruim vijfhonderd deelnemers aan het Gents Studentendictee voor tal van problemen. Hoe schrijf je bijvoorbeeld guêpière of shantoengdeken, zelfs al weet je wat dat is? Herman Killens doet verslag.

Een mevrouw toont de guêpière, een korset met jarretels.

Gent 2016

Gilles werd ontmaskerd als de ‘mol’ in de Belgische versie van het tv-puzzelprogramma Wie is de mol?

door Herman Killens

Proloog
Maandagavond 21 maart. De studentenraden en -koepels van de Gentse universiteiten organiseren voor de vierde maal het Groot Gents Studentendictee.

Maandagavond 21 maart. De Vlaamse tv-zender Vier zendt de langverwachte finale uit van het vierde seizoen van het populaire programma De mol.

Extreem grote keuzestress in de Gentse studentenwereld. De organisatoren wijzen een verzoek op Facebook af om na afloop van het dictee de uitzending op een groot scherm te projecteren: ‘Helaas, na het evenement zal er hard verbeterd worden. Veel succes met het dilemma’.

Monoloog
Tot mijn aangename verbazing is het stevig aanschuiven geblazen aan de ingang van het UFO (542 deelnemers!). Zeg nu nog dat de jongeren een hekel zouden hebben aan spelling. Of heeft de massale belangstelling misschien iets met de gratis goodiebags van Red Bull en De Lijn te maken? Of met de royale prijzen: zo schenkt de Gentse Jeugddienst een waardebon van 250 euro en valt er onder de vele cadeaus ook een Eurostarticket naar Londen op.

Gent 2016

Ruim vijfhonderd dicteerschrijvers in de zaal van het UFO in Gent

De jongeman aan de inschrijftafel kijkt nauwelijks op van zijn laptop als ik tussen het jonge volkje mijn reservatie kom verzilveren. Hij knippert pas met zijn ogen als ik geen studentenpas kan voorleggen. Maar ik mag ongefouilleerd door. Ik neem helemaal achteraan plaats in het ruime Auditorium Leon De Meyer, onder het bekende motto ‘De laatsten zullen de eersten zijn’. Een slecht idee zo blijkt wat later, want de akoestiek is dan toch weer niet helemaal je dat. Geen BV of prof als voorlezer dit keer, maar wel twee studenten (m/v) achter de micro. Een onmogelijk tempo, een vrij onduidelijke uitspraak en wat verschillen tussen de leessessies. Mijn opgavenblad staat vol doorhalingen, tussenvoegingen en pijlen. In mijn ogen een georganiseerde chaos, maar of de jury er ook zo zal over denken? Ach, het zal voor een andere keer zijn.

Een gevaarlijke liaison, een tekst van studentenblad Schamper, gaat over een moordgriet – letterlijk en figuurlijk – die het playboygedrag van haar vriendje doorprikt en op het hoogtepunt van het liefdesspel dan maar meteen … de hele playboy doorprikt. Voor alle duidelijkheid: met een in cyaankali gedoopte dolk.

Gent 2016

Een mevrouw met een guêpière

Ai, was het nu sint-maarten- of sint-maartensfeest, deur of deuren, jarretelgordel of jarretellengordel, mystery, miss piggy of miss twiggy? Het gaat allemaal verloren in de nagalm. Banale woordjes als een, er, als zijn nauwelijks te horen op de achterste rijen. Ik gok maar wat. En wat is in ’s hemelsnaam glutenvrij neohuppeldepupbrood (neohipsterbrood) en crépière (guêpière)? Er wordt in de rijen voor mij wat afgezucht, gefoeterd en ongelovig naar de tekst geluisterd: chambrayoverhemd, libidineuze libertijn, sacrosanct, trijpen chaises longues, shantoengdeken, dobermannpincher. Oeps. Wat zijn wij toch malloten om aan deze spellingkwelling deel te nemen!

Precies om acht uur verzamelt de jury de opgavenbladen en trekt zich met een flinke voorraad energie(drankjes) terug op een geheime locatie. De uitslag wordt pas over twee dagen bekendgemaakt. Dilemma opgelost. De zaal loopt in een mum van tijd leeg. De studenten springen op hun fiets en snellen in zeven haasten kot- en molwaarts. En de niet-studenten stellen tot hun ontzetting vast dat het traditioneel belangrijkste deel van de avond – het après-dictee – ontbreekt. Geen bar te bespeuren. De laatste vrachtwagens van de halfvastenfoor verlaten ondertussen het Sint-Pietersplein. Enkele duiven pikken verwoed naar gevallen frietjes op de stoeprand. Gele schijfjes, vast van een frietchinees. De temperatuur voelt weldadig aan. De eerste lentekriebels maken hun opwachting. Maar dan weten we nog niet dat het morgen in België helaas weer winter wordt.

Christiane Adams tijdens een dictee in Zeeland (2015)

Christiane Adams tijdens een dictee in Zeeland (2015)

Epiloog
Op woensdagavond verschijnt de rangschikking netjes overzichtelijk op de website van Schamper.

Studenten (522 deelnemers): 1. Günther Martens (7), 2. Laura Massa (14), 3. Maarten De Boeck (15).

Niet-studenten (20 deelnemers): 1. Christiane Adams (5), 2. Rein Leentfaar (6), 3. Robert Joosen (7).

O ja, en Gilles is de mol.

Maar wie kan dat nog wat schelen in deze donkere tijden.

PS: Een schitterend proza over de hilarische studentenfouten (zoals gaypierre, minnestromensoep, Dobberman pintje en jawel … penisheuvel) staat op deze website.

7 reacties

  1. Mooi persoonlijk verslag, Herman. Je mag dat volgend jaar weer doen.

  2. Christiane, van harte gefeliciteerd!
    541 deelnemers in het Ufo voorbijgestreefd! Daarom is dit bijna een bovenaardse prestatie. Ik kan mij voorstellen dat je nu al zwevende in de zevende hemel bent beland. Deze prestatie later nog down-to-earth in Nederland of Vlaanderen overdoen. De tijgers zitten jou immers op de hielen.

    • Ja, ik vind het ook een een superprestatie. Toen ik het verslag schreef werd ik vanzelfsprekend beïnvloed door de terreur in België, vandaar is haar superoverwinning misschien wat ondergeneeuwd geraakt. Maar wie 500+-universiteitsstudenten en Rein en Robert verslaat is absolute top. Ik hoop ooit dat niveau te bereiken. Ooit …