Patati en patata? Aju, paraplu!

Na een postdiluviaanse zondvloed klaarde het weer op in Opwijk. Maar na het aardappeldictee van Herman Killens zagen de deelnemers het toch weer somber in …

Tekst: Dian van Gelder | Foto’s: Herman Killens, Mireille Camps, Marie-Louise en Dian van Gelder

Dian van Gelder (midden) in Opwijk

Hoe is het mogelijk, het regent! Als echte positivo was ik zaterdagochtend 15 juni stomverbaasd dat het regende. We hebben toch altijd warme tot hete zonovergoten dicteedagen in het BeNeDictee. Herman had in zijn uitnodiging nog geschreven: graag de zon meebrengen! Nou dat gaat mij niet lukken. Wie kan dit over ons afgeroepen hebben? Ook steeds nog bij het passeren van de Belgische grens. Het regende aan één stuk door, als een drache nationale waarbij Pluvius doorlopend met bakken neerviel tot een postdiluviaanse zondvloed.

In Opwijk werden de deelnemers gastvrij ontvangen door Herman en Mireille. Wij nuttigden een smakelijk ontbijt. Na de twee voorgaande edities was Herman Killens ook nu weer de auteur van beide dictees in Opwijk. Na de twee bijzonder geslaagde verhalen met XA4 als ufonaut en verkondiger van de blijde boodschap in 2017 en djinn Tony on the Rocks in 2018, waren mijn verwachtingen over het verhaal voor 2019 hooggespannen.

Een kilootje aardappelen

Schatjes van patatjes

Als patatjes-de-voorste Patati een patapoef van een bildtstar en Patata als kwikkebil van een roseval. Schatjes van patatjes? Welnee, wij belandden in de aardappelpuree met woorden als pommes dauphinepatatjeschampetter en chasse-patate. Je zou er fytoftora van oplopen. Wat is er mis met termen als een kilootje vastkokend en een kilootje kruimig? Deze zijn toch al ingewikkeld genoeg, getuige de tekst op de zakjes aardappelen op bijgaande foto: ‘kilo’tje vast kokend’ en ‘kilo’tje kruimig’.

Na het eerste dictee tijd voor een smaakvolle lunch, verzorgd door Mireille. Culinair uitstekend met als starter een gazpacho, gevolgd door quiches op basis van culilit. Het smaakte als kip tikka masala alla pizzaiola en papillote, pad thai en capellini, genuttigd met India pale ale en hemelse vouvray. Het klaarde op en de traditionele groepsfoto werd genomen.

Enkele weken geleden kreeg het ene team in 2 voor 12 een vraag over Snapchat en het andere team een vraag over Shazam. Na een blik in de onlineversie van Van Dale had ik het werkwoord shazammen genoteerd. Dit leek mij bruikbaar voor het BeNeDictee dat ik in september ga schrijven. Helaas, dju toch, werd dit door Herman voor mijn neus weggekaapt. Niet getreurd, ik verzin wel iets nieuws, zo mogelijk nog venijniger.

De Belgisch-Nederlandse rivaliteit is een terugkerend element bij het BeNeDictee. Herman had daarom voor beide strijdende partijen een mop in de tekst verwerkt. “Weten jullie waarom Hollanders blij zijn als ze een puzzel in twee maanden afkrijgen? Omdat er op de doos staat: van 3 tot 5 jaar.” “Hoeveel Belgenmoppen bestaan er? Geen, want ze zijn allemaal waar.”

Overallwinnaar Rien Wisse

Uitslagen

Het was wederom een dictee vol nieuwigheden, we hebben weer heel wat bijgeleerd. Lizi had de smaak goed te pakken. Zij ging dezelfde avond nog deelnemen aan het dictee in Oostvoorne. Rien was verschenen met een nieuwe goed uitziende, kortgeknipte coupe. Even verheugde ik mij op mogelijk één concurrent minder. Maar nee! Riens dicteekracht zit niet in de lengte van zijn haardracht.

De uitslagen van de dictees waren als volgt: 

  • Dictee 1: Rein Leentfaar eerste, Rien Wisse tweede en Frank Denys derde. 
  • Dictee 2: Rien Wisse eerste, Rein Leentfaar en Frank Denys ex aequo tweede.
  • De overalluitslag van de beide dictees: Rien Wisse eerste (33 fout), Rein Leentfaar tweede (35 fout) en Frank Denys derde (46 fout).

Ben ik blij dat ik mij de speedpedelec– en de trottinettetechniek niet eigen heb hoeven te maken! Op weg naar huis werd ik namelijk geconfronteerd met een ware wolkbreuk. Ik had niet vreemd opgekeken als het orakel van Mansteen aan mij verschenen zou zijn. Het was alsof ik de persoonlijkheid van Dr. Strangelove gewaarwerd die de ondergang van de wereld zou bewerkstelligen.
Nu ik het verslag schrijf is het 22 graden en schijnt de zon. Patati en Patata hebben hun zoektocht voltooid en de heilige graal gevonden, zodat het hemelwater is gestopt.

AmicissimeAju, paraplu

6 reacties

  1. Heel mooi verslag, Dian! Dat belooft voor september.
    Waar kandidaat-verslaggevers voor dictees vaak dungezaaid zijn, hebben hier zowaar twee djoeroetoelissen zich aangediend. Dit dubbelverslag is misschien wel een compensatie voor het teloorgaan op deze site van het verslag van het allereerste BeNeDictee in Opwijk 2017.
    Nee, alle gekheid op een stokje, het moet wel zijn dat de Opwijkse dictees tot veel inspiratie en schrijfijver aanzetten. De prachtige verhalen en de allerhartelijkste ontvangst zijn een feest voor de ware dicteeliefhebber, met dank aan Herman en Mireille.

  2. Eh bien, Dian, entre deux vins neem ik nog een weizenbier: op jou, Herman en Mireille! Tot in Breda.

  3. Dian, wat een subliem persoonlijk en humoristisch verslag! Dit vat heel goed samen waar de BeNeDictees voor staan. Mireille en ikzelf zijn hier ontzettend blij mee. Ik kijk ook al reikhalzend uit naar jouw dicteetekst in september. Dat wordt ongetwijfeld een topper.