De dertiende van Oostvoorne

Iets later in het jaar dan gebruikelijk organiseerde de Rotaryclub van Brielle het traditionele dictee aan de Zeeuwse kust. Lizi van Vollenhoven was erbij.

Lizi van Vollenhoven tijdens haar eigen dictee in Voorburg, 2019.

door Lizi van Vollenhoven

Al sinds jaren begin ik me in januari te verheugen op het Dictee van Oostvoorne, georganiseerd door Rotary Club Brielle (ja, zijzelf schrijven het zo), dat meestal in februari of maart gehouden wordt. Dit jaar kreeg ik sterk het idee dat het niet door zou gaan, ik zag lange tijd geen aankondiging. En toen ineens, daar was het. Zaterdag 15 juni, als vanouds in Het Wapen van Marion, in Oostvoorne. Met ditmaal als goede doelen een dagje uit naar Diergaarde Blijdorp voor een groep van jongeren met een beperking en de organisatie REMER, die hulp geeft aan straatkinderen in Rio de Janeiro.

Er waren ongeveer vijftig deelnemers, verdeeld in drie categorieën: jeugd, normaal en buitencategorie. De laatste groep werd vertegenwoordigd door slechts één deelnemer, dus dat was makkelijk winnen. Verder kon men in een team meespelen. De organisatie was prima, er was duidelijk een warmgedraaid team. Er werd keurig op tijd begonnen.

Gewoon lastig

De dicteeauteur – die vreemd genoeg anoniem wenst te blijven – moest in tweehonderd woorden een tekst schrijven die niet te moeilijk en niet te makkelijk was en een omschrijving gaf van de goede doelen. Een lastige opgave, waardoor de tekst niet altijd even logisch was, en ook niet bijster boeiend of grappig. De tekst werd voorgelezen door wethouder Wilbert Borgonjen. Hij las rustig en (meestal) duidelijk, dus dat was oké. Helaas was er tevoren niet gezegd of leestekens genoemd zouden worden, wat in de laatste regel van de vierde alinea een probleem opleverde. 

Net als meestal waren de struikelblokken ook weer vooral te vinden in los of vast, (voor handen of voorhanden), wel of geen hoofdletters, (Groot Dictee) of een combinatie hiervan  (Standaardnederlands). Nauwelijks hippe woorden zoals scrabbleapp of smartphone. Wel gewone lastige woorden als contreien, echec of bijwijlen. “Virtuoze” is weliswaar geen moeilijk woord, maar als het wel héél nadrukkelijk als “virtueuze” wordt voorgelezen is een vergissinkje gauw gemaakt. 

Shoot-out

Toen de papieren eenmaal opgehaald waren was het tijd voor een hapje en een drankje, prima verzorgd als altijd. Terwijl de jury druk aan het nakijken was werd de tijd onder andere gevuld met een loterij. Vergis ik me nou, of was het allemaal wat kariger dan in de voorgaande jaren? Ik ben allang blij dat ik geen appelgroen handdoekje gewonnen heb. 

Al snel kwamen de eerste resultaten binnenstromen. Met behulp van een mooi computerprogramma werd niet alleen per deelnemer de score van het dictee getoond, maar ook de opbrengst voor de goede doelen. Uiteindelijk won in de categorie jeugd Julian van Drunen. In de gewone categorie won na een shoot-out Stephanie van der Kleij en bij de teams zegevierde het team neerlandici. De grote winnaars waren echter de goede doelen: er werd ruim tienduizend euro opgehaald! Een prachtige opbrengst, waarvoor welgemeende felicitaties op hun plaats zijn.

Reacties zijn gesloten.