Scheikundedocente wint in Woerden

Scheikundedocente Liesbeth Keeris zegevierde met elf fouten in het vierde Groot Woerdens Dictee.

Burgemeester Victor Molkenboer las het dictee voor

Liesbeth Keeris

Liesbeth Keeris neemt de trofee in ontvangst

tekst en foto’s: JvHD

‘Kies exact!’ Dat zou het motto moeten zijn van de jongere die ooit grote dictees wil winnen. Onder de cracks vinden we immers een opvallend bataljon bèta’s: een wiskundige, een chemicus, een bioloog en een hartspecialist bijvoorbeeld. En sinds dinsdag 17 februari wordt dit cohort aangevuld door scheikundedocente Liesbeth Keeris, die met elf fouten zegevierde in het vierde Groot Woerdens Dictee.

Met die score hield Keeris nipt de nummer twee, journaliste Janny Eskes, van het lijf. Met haar twaalf fouten kon Eskes de eer van het mediateam niet redden: het ploegenklassement werd aangevoerd door de Lions Club en (ex aequo) het opvallende team Zwaneveld, waarin – mirabile dictu – zes Zwaneveldjes zich verenigden. Eveneens opvallend was de klassering van de beste jongere. Florian van Hout, vwo’er op het Minkema College, presteerde buitengewoon met maar 15 fouten. Daarmee behaalde hij zelfs de derde plaats in het algemeen klassement, op gelijke hoogte met Marian Noorthoek.

woerden2015_jeugd-portret

De jeugd presteerde uitstekend in Woerden

Tribuneschrijvers
Het Woerdens Dictee, een uitstekend georganiseerd initiatief van de Volksuniversiteit, kent drie klassementen. De scholieren moeten op hun school de beste zien te worden in een voorronde. De prominenten – journalisten, politici, BW’ers – komen op uitnodiging. En de liefhebbers maken in december een voorronde, gepubliceerd in de regionale krant. De vele meeschrijvers op de tribune in de raadzaal krijgen helaas niet de aandacht die zij verdienen, terwijl daar toch verscheidene mensen enorm hun best zitten te doen. Maar dat is een klein minpuntje voor een dictee-evenement dat op vrijwel alle punten prima scoort. De sfeer onder de 70 deelnemers is uitstekend, de tekst is moeilijk genoeg en is goddank gescreend door enkele specialisten via Dictees.nl.

Auteur Ineke Grootegoed, inmiddels een door de wol geverfde dicteeschrijfster, had een lekker pittige tekst gebakken, met venijnige woordjes als datsjaatjes, tv’loos, fenegriek, Vinex-agglomeraties, heckrund en, uiteraard, nochtans (geen dictee kan zonder). Voor burgemeester Victor Molkenboer was het klaarblijkelijk wennen. Dictee-uitspraak kon hij niet altijd vermijden, en van prenapoleontisch bleef hij hardnekkig prenapoleontistisch maken. Voor een hoogwaardigheidsbekleder is dit natuurlijk ook geen dagelijkse kost. De zaal hield zijn tempo prima bij.

Janneke

Janneke van Ravensteijn miste met 17 fout nét het podium

Hoge foutscore
Omdat deelnemers het werk van hun medeschrijvers nakijken, is men in Woerden zo slim de werkstukken te anonimiseren. De corrector ziet alleen een nummer dat bij een soms lastig te ontcijferen handschrift hoort. Na de correctie en – soms wat warrige – toelichting bleek de tekst meer valkuilen te hebben gehad dan menigeen dacht. Het gemiddelde aantal fouten overschreed de 26, met uitschieters van 49. Daarmee krijgen de topscores, ook die van subtoppers als Janneke van Ravesteijn (17 fout), nog meer glans. Ook de scores van Pieter van Diepen (2 fout) en Bert Jansen (4) op de tribune krijgen een gouden randje.

Omdat de beste dictees nog grondig werden nagekeken door de jury, had de organisatie gezorgd voor een boeiend pauzeprogramma. Vier zogeheten pecha-kuchalezingen over uiteenlopende onderwerpen hielden de aandacht vast. Pecha kucha, Japans voor prietpraat, is een formule voor de lezing-met-lichtbeelden: twintig dia’s worden elk twintig seconden lang getoond. De lezing duurt dus vierhonderd seconden. Een geweldig middel om saaie neuzelaars in toom te houden!

Auteur Ineke Grootegoed, Wim Molenkamp van de VU, Janny Eskes (2e) en Marian Noorthoek (3e)

Auteur Ineke Grootegoed, Wim Molenkamp van de VU, Janny Eskes (2e) en Marian Noorthoek (3e)

Na de feestelijke prijsuitreiking kon iedereen terugkijken op een geslaagde avond. Na vier mooie edities hoort het Woerdens Dictee er helemaal bij in het Nederlandse dicteelandschap.

Het dictee vindt u hier.

Reacties zijn gesloten.