Tv-stem geeft oergezellig dictee extra cachet

Na annuleringen in 2020 en ’21 mocht het goedbezochte Dictee van Abcoude eindelijk weer van start. En wie kon het beter voorlezen dan een professionele voice-over?

Abcoude 2022

De goedgevulde zaal van de Witte Dame tijdens het dictee van 2022

door Jeroen van Heemskerck Düker

Voor zijn werk spreekt hij het commentaar in op de verrichtingen van verhuizende stelletjes en deelnemers aan Wie is de mol, maar tot geluk van de dicteewereld laat beroepsspreker en radio-dj Jeroen Kijk in de Vegte zich nu en dan overhalen tot vrijwilligerswerk. En zo kwam het dat De Stem op 26 september voor een muisstil publiek een rake tekst ten gehore mocht brengen over de attracties van Abcoude. De aanwezigen profiteerden van het voordeel dat een geoefende spreker biedt: perfecte dictie, vlot en verstaanbaar, zonder weggevertjes als ‘te allennnn tijdú’. Na enig gemor over het tempo nam hij probleemlos gas terug, zonder te hakkelen.

Pittige alinea’s

Het evenement in de Witte Dame, een stijlvol hotel in het oude stationnetje van Abcoude, heeft niet alleen patent op voortreffelijke gebakjes, maar ook op goede teksten en uitstekende voorlezers. In 2019 wist Peter van der Vorst de zaal – elke editie afgeladen vol – te boeien met het dictee van organisator Bob Zevering. Na een gedwongen coronapauze van twee jaar gaf de goedlachse Kijk in de Vegte extra cachet aan Zeverings pittige alinea’s, die opgeschreven werden door zo’n negentig liefhebbers. Enigszins verbazend was het geweeklaag dat tijdens de eerste lezing uit het publiek opsteeg na woorden als epoque, een exquis Moskovisch gebakje of orwelliaanse dystopie. Zo ongebruikelijk kunnen dergelijke termen toch niet zijn voor enigszins belezen taalliefhebbers?

Abcoude 2022

Auteur Bob Zevering, voorlezer Jeroen Kijk in de Vegte, winnaar dicteetijgers Jeroen van Heemskerck Düker, tweedeprijswinnares Ina Bakker en winnaar Elias Woudenberg

Barrage

De oe’s en a’s werden luider nadat Kijk in de Vegte had voorgelezen dat hij tijdens een löyly met aromatische oliën heerlijk [had] gerelaxt. Fijn om te doen, lastig op te schrijven. Dat bleek al snel, na de korte nakijkpauze. Elias Woudenberg, die het dictee al twee keer eerder wist te winnen, triomfeerde opnieuw. Hij maakte tien fouten. In de categorie specialisten, die in Abcoude gelukkig volwaardig meedoet, kwam het aan op een barrage. Rein Leentfaar en ikzelf kregen taalgerelateerde vragen voorgeschoteld. Al bij de derde vraag – over het Carmiggeltwoord ‘epibreren’ – was het raak: Leentfaar moest mij korzelig de zege gunnen.

Abcoude 2022

Gert Wijnalda neemt namens de stichting Mag ik dan bij jou de cheque in ontvangst

Voor gezinnen waarin een kind met kanker verzorgd moet worden, had het evenement van de Lionsclub Abcoude-Baambrugge een welkom extraatje te bieden. Dankzij het entreegeld en donaties van sponsors kon Bob Zevering een cheque van 2950 euro uitreiken aan Gert Wijnalda van de stichting Mag ik dan bij jou, die dergelijke gezinnen ondersteunt.

Reacties zijn gesloten.