Zondags vermaak in de veilingbankjes

Het befaamde Aalsmeers Dictee verplaatste zich voor de tweede lustrumeditie naar de nagebouwde veilingbankjes in de Historische Tuin. Naast een lesje orthografie kregen de deelnemers een snelcursus veilingbieden voor de kiezen.

Aalsmeer 2019

Schrijven in de krap bemeten veilingbankjes was even wennen voor de bijna veertig deelnemers

Tekst en foto’s: Arjen Vos*

Waar de veilingbankjes van De Historische Tuin al niet goed voor zijn. Halverwege de week werd er nog gestreden om de Historische Tuinknop, de zondag erop streek de organisatie van het Groot Aalsmeers Dictee hier neer. Vanwege de lustrumeditie, het was deze zondag voor de tiende keer dat de ‘taalstrijd’ georganiseerd werd, was het anders dan gebruikelijk. AalsmeerVandaag durfde de uitdaging opnieuw aan, in competitie met twee concurrerende teams en enkele tientallen individuele deelnemers.
Voor het eerst was de vrijdagavond ingeruild voor de zondagmiddag. Dat was vooral plezierig vanwege het nog aanwezige daglicht. Goed zicht op de in te vullen woorden is tamelijk essentieel bij een dergelijke ‘proeve der bekwaamheid’.

Aardbezie met een z

Voordat de veilingbankjes werden ingenomen, was er nog de ontspannen ontvangst in de corridor. Vooral bij de deelnemende teams, vier in totaal, werden nog wat spellingregels doorgenomen. Team Philippa had de dag ervoor nog een spelsessie belegd waarbij vader Berrry en zijn dochters zich door de Aalsmeerse botanische geschiedenis hadden heen gebladerd. Dat zou vast en zeker het thema worden van dicteebedenker Hermen de Graaf, bekend om zijn liefde voor de Aalsmeerse tuinbouw en geschiedenis. “Denk erom,” gaf vader Philippa bij de koffie aan, “aardbezie schrijf je met een z…” En welverdraaid, zonder de voormalig Raboman van voorkennis te betichten; het woord aardbezie kwam daadwerkelijk voorbij. Die hadden we dus in elk geval goed.

Aalsmeer 2019

Voorlezer Anton Temme en dicteeauteur Hermen de Graaf

Vergeten

De aardbezie was een van de 29 vergeetwoorden die De Graaf, aanwezig in origineel DIPperspak, in de tekst verstopt had. Van de andere 28 viel wel te begrijpen dat ze vergeten waren. Wie in het hedendaags spraakgebruik woorden als mitsgaders, maltentig of imponderabilia gebruikt, zal op zijn minst mistrouwig worden aangekeken. Om het evenwicht te herstellen passeerden ook ledverlichting, airconditioning en artificiële intelligentie de dicteerevue. Het waren met name de door Tuinbestuurder Anton Temme kraakhelder en aangenaam voorgedragen zinnen die het de deelnemers deed duizelen.
Bijvoorbeeld deze: “Aalsmeer zal zich via een politiek vluggertje of na een duediligenceonderzoek niet laten hijen met het dedaigneuze vluggerdje Amstelveen. Dat zou impardonnabel zijn…”
Gelukkig was het een invuldictee en ging het om slechts zestig woorden die beoordeeld zouden worden.

Aalsmeer 2019

Het podium bij de regionale deelnemers: Annigje Leighton (3), Marga Nieuwendijk (1) en Eva Eising (2)

Spek en bonen

Na het krampachtige penwerk was er een dubbel intermezzo om de correctoren de tijd te gunnen hun nakijkwerk te doen. In De Historische Tuin konden de benen gestrekt worden en terug in de veilzaal werden tal van prijzen geveild door veilingmeester Coos Buis. Speels en welbespraakt zorgde hij ervoor dat er maar weinig deelnemers met lege handen naar huis gingen. Tot opluchting van sommige bieders, bleken de kavels voor spek en bonen te zijn geveild. Een cadeautje van het jubilerende dicteecomité.

Verdienstelijk derde

Alvorens de uitslag bekend werd gemaakt, nam Annemarie Braakman-Ven alle woorden nog een keer met de deelnemers door. Weinig discussie deze keer, dankzij nauwkeurige controle door superspecialist Johan de Boer. Dat was bij voorgaande edities weleens anders. Het gemiddelde aantal fouten was vijftien. Bij de teams nam JAM het stokje over van Team Philippa dat vorig jaar nog de winst pakte. Met een verdienstelijke derde plaats, slechts drie fouten achterstand op de nummer twee en zes op de winnaar, konden we als vertegenwoordigers van AalsmeerVandaag thuiskomen.

Er waren twee shoot-outs nodig om het podium te bepalen bij de individualisten: Annigje Leighton legde het bij de liefhebbers vanwege het woord ‘trukendoos’ af tegen Eva Eising en bij de specialisten moest Randy van Halen de eer laten aan Bert Jansen door ‘forsythia’ met een c te spellen.

Aalsmeer 2019

Het winnende team JAM

Aalsmeer 2019

Het podium bij de specialisten: Randy van Halen (2), Bert Jansen (1) en Jeroen van Heemskerck Düker (3)

De uitslagen

Teams:

  1. Team JAM (Joost en Miekje Hoffscholte, Anna-Marie Blommestein), 35 fout
  2. Team Philippa (Berry, Ellen en Jolijn Philippa), 38 fout
  3. Team Aalsmeer Vandaag (Arjen Vos, Joop Kok, Mariëlle Wegman), 41 fout

Liefhebbers:

  1. Marga Nieuwendijk, 4 fout
  2. Eva Eising, 8 fout
  3. Annigje Leighton, 8 fout

Specialisten:

  1. Bert Jansen, 4 fout
  2. Randy van Halen, 4 fout
  3. Jeroen van Heemskerck Düker, 5 fout

* Arjen Vos is verslaggever voor Aalsmeer Vandaag. Zijn daar gepubliceerde artikel nemen wij met toestemming over, waarvoor dank.

1 reacties

  1. Jammer genoeg heb ik dit jaar mijn titel niet kunnen verdedigen. Een heel jaar zorgvuldig de bewuste vrijdagavond in mijn agenda vrijgehouden, blijkt het plots op zondag door te gaan. Helaas, bezet …
    Proficiat aan alle winnaars en gelauwerden en ook aan Johan de Boer (“Weinig discussie deze keer – dat was bij voorgaande edities weleens anders”).