Vampminister voert curveview in tegen Sarskov II

Op deze webstek valt het op: de dicteewereld is helemaal stilgevallen. Maar ook in deze coronatijden blijft de grensoverschrijdende huiskamercompetitie vrolijk zijn gangetje gaan. Een puntsgewijs overzicht van een werkelijk warme winter onder dicteevrienden.

door Herman Killens

Elfde online BeNeDictee

Datum: donderdag 14 januari 2021

Tekst: Trui Gonnissen graaft zich autobio. Truis (BE) dicteeschrijfdebuut in de BeNeDictee-competitie. Wat een rijk arsenaal aan avonturen! Er is vast voldoende materiaal voor nog meer prachtige dicteeteksten.

Eerste paragraaf: Lieve conculega-dicteeschrijvers, dit groentje in de orthografiearena beleeft heel wat spoetnikmomentjes, maar is blij en dankbaar tot het cenakel der dicteeschrijvers te mogen behoren. Nog happyer ben ik omdat jullie kennis willen maken met de rocamboleske avonturen van mijn redelijk jong leven.

Struikelblokken: in saecula saeculorum en trankilo gingen elk maar 1 keer goed.

Discussiepuntjes: op varen mag naast opvaren, net als arabeske/arabesken en godbewaarme/God bewaar me.

Opvallend: Trui schrapte achteraf het invulwoord uitgesogd … vanwege een vermeende foute uitspraak (?) Hopelijk krijgt dit fenomeen geen navolging.

Leukste fouten: mamagootje (magotje), godbaarme (godbewaarme), afstandsonderwijssally (savvy), honderdmeterkrolwedstrijden (crawl), rock-‘n-rolleske (rocamboleske) en Sarskov II (een Russische variant van SARS-CoV-2?). De hoofdprijs gaat evenwel naar … hardloopmatras (hardlooppata’s).

Uitsmijter: savvie is geen savvy

Deelnemers: 16 (10 BE en 6 NL).

Individuele uitslag: 1. Herman Killens (BE) 6f – 2. Edward Vanhove (BE) 7f – 3. Joost Verheyen (BE) 8f – 4. Frank Denys (BE) 13f – 5. Rein Leentfaar (NL) 14f.

Landenrangschikking: 1. België gemiddeld 20,6f – 2. Nederland 23,8f.

Vervolg: graag nog meer spannende verhalen van deze rock-‘n-rolleske onderwijssally!

Twaalfde online BeNeDictee

Datum: donderdag 11 februari 2021

Tekst: Een rondje toeren door mijn woonplaats door Randy van Halen (NL), een heerlijke reclamespot over Dordrecht.

Dordtse gevels

Eerste paragraaf: Telkens als ik een buitenstaander vertel over mijn woonplaats, krijg ik dezelfde reactie. “Dordt, dat is toch praktisch Rotterdam-Zuid?” Iedere keer moet ik diegene uitleggen dat de memes die je hierover op internet vindt, fakenieuws zijn en dat de oudste stad van Holland totaal niet te vergelijken is met die achenebbisje achterbuurt waar incidenten met 2C-B en andere drugs dagelijkse kost zijn.

Struikelblokken: The debt which cancels all others (de dood) en uiteraard ook die 2C-B (een hallucinogene drug, ofte – even ademhalen – 4-broom-2,5-dimethoxyfenethylamine …).

Discussiepuntje: Brabants-gotische (zo in de oorspronkelijke dicteetekst), Brabantsgotische (deze vorm werd door de jury achteraf ook aanvaard) of Brabants gotische stijl. De Taaltelefoon verkoos uiteindelijk een koppelteken naar analogie met een woordvorm als Grieks-orthodox, waarin het eerste deel van oorsprong een geo-etnische aanduiding is en het tweede deel een religieuze, politieke of levensbeschouwelijke strekking noemt. Volgens de Taaltelefoon kan die spellingregel ook voor combinaties voor kunststromingen gelden.

Opvallend: in meer dan 40% van de opgaven zat een al-dan-niet-hoofdletterprobleem verstopt.

Leukste fouten: The debt which enzovoort werd bij sommigen zowaar een deathwish (doodswens) en zelfs een dead witch (dode heks). Daarnaast is er ondertussen ook sprake van curveviewmaatregelen (curfew) en van a peachment (appeasement).

Uitsmijter: in zowat heel Vlaanderen staat spaghetti bolognese foutief op de menukaart …

Deelnemers: 16 (11 BE en 5 NL).

Individuele uitslag: 1. Edward Vanhove (BE) 5f (en 0f (!) in de shoot-out) – 2. Herman Killens (BE) 5f (5f) – 3. Joost Verheyen (BE) 8f (3f) – 4. Lizi van Vollenhoven (NL) 8f (6f) – 5. Huib Boogert (NL) 9f.

Maar: de primus inter pares is deze keer evenwel Rein Leentfaar (NL), met slechts 4 rode strepen (en bovendien ook een foutloze shoot-out). Door technische problemen geraakte zijn kopij jammer genoeg niet tijdig bij de jury. Toch een welgemeende proficiat, Rein. Wat een prestatie!

Landenrangschikking: een historische eerste zege voor het Nederlandse team (Bob van Dijk, Huib Boogert, Lizi van Vollenhoven en Marissa van Vliet) met 13,5f gemiddeld. België behaalde een score van 14,3f.

Vervolg: we verheugen ons al op jouw volgende dictee mét tajinefestijn, Randy!

de Griekse ij

Coverillustratie van De Griekse ij

Dertiende online BeNeDictee

Datum: donderdag 11 maart 2021

Tekst: met cryptofoto’s vooraf als teaser verkent Bob van Dijk (NL) op een magistrale wijze de grenzen van het dicteegenre. In zijn Schrijfdrift graaft hij niet alleen driftig in zijn eigen leven maar ook idem dito sub lemma in Van Dale.

Eerste paragraaf: De naoorlogse periode kende een hoog reproductiecijfer, maar dan niet de infectueuze variant genaamd reproductiegetal (R0). Geboren in deze bekende neonatenhausse op 4 januari 1950 als volbloed Steenbok (secuur, slim, solide), zette mijn moeder mij al snel aan het denken: op mijn derde zat ik in een privéklasje en groeide ik op met de tien kleine negertjes en Moriaantje zo zwart als roet (enige vorm van woke besef moest nog indalen). Op de lagere school – ik skipte een jaar – deed ik mijn stinkende best om lozer dan loost te zijn, want dan mocht je samen met de meester een Kwattareep gaan kopen. Het cederen aan deze maternale prestatiedruk evoqueerde helaas wel een levenslange onychofagie …

Struikelblokken: zowat alles … Enkele afschrikwekkende voorbeelden: qā’id, Thalassa! Thalassa!, VO2maxexpansie, hepatitis non-A non-B, d’r dr., ReichsAusschuss für Lieferbedingungen, owrukuku’s, enzovoort enzovoort, enzovoort en zo verder.

Discussiepuntjes: hoe schrijf je in ‘s hemelsnaam Elco Brinkman, de Christen Democratisch Appèlman? Bob en de Taaltelefoon houden het op de overtreffende trap moeër en keuren terecht het niet-bestaande moeier af. En het vreemde streepje in het Engelse Turing-test zal binnenkort verdwijnen in Van Dale.

Opvallend: Bob stelde online zijn veelbelovende debuutmisdaadnovelle De Griekse ij voor. Zie hier voor meer details.

Leukste fouten: vampminister (van-minister), rukkend (høkend), h-check (haček) en L-hoofd (ijlhoofd).

Uitsmijter: Immes, ippes, ibbus!

Deelnemers: 20 (een nieuw BeNeDictee-record), waarvan 13 BE en 7 NL. Eerste BeNe-deelname van Aad Kuiper (NL), Eftimios Tsokos (BE) en Johan Santy (BE).

Individuele uitslag: een bloedbankspecialist, daar hoort een foutenbloedbad bij – 1. Rein Leentfaar (NL) 25f – 2. Herman Killens (BE) 26f – 3. Frank Denys (BE), Huib Boogert (NL), Joost Verheyen (BE) en Randy van Halen (NL) 32f.

Landenrangschikking: 1. Nederland 42f gemiddeld – 2. België 45,5f. Dat brengt de tussenstand op 10-2 voor België (1 keer was het een gelijkspel).

Vervolg: die schrijfdrift vooral niet intomen, Bob. Tot flusjes!

Volgende BeNeDictees

Zie de kalender op deze dicteesite. Neem af en toe een kijkje: de lijst wordt permanent bijgewerkt. Iedereen welkom!

1 reacties