Een nieuw literair genre: de dictective

Medicus, amateurschipper, herenboer en dicteeliefhebber Bob van Dijk ontpopte zich onlangs tot misdaadschrijver. Zijn debuut De Griekse ij slaat een brug tussen de wereld van de rechercheur en die van de Spellingcommissie. De dictective is geboren.

de Griekse ij

Coverillustratie van De Griekse ij

In de vele activiteiten van Bob van Dijk (70) zijn twee constanten zichtbaar: bloed en spelling. Met het eerste hield hij zich bezig als medicus, gespecialiseerd in bloedtransfusie. Zijn tweede obsessie vloeide daaruit organisch voort. Al decennialang betreurt de herenboer uit Almere de teloorgang van de h in r(h)esus, en geen moment laat hij voorbijgaan om die historische fout van de Taalunie toe te lichten.

Zijn twee favoriete vakgebieden komen andermaal samen in Van Dijks literaire debuut De Griekse ij, een onconventionele whodunit waarin een bloederig lijk de opmaat vormt voor een onderzoek onder een club spellingfetisjisten. Met zijn misdaadnovelle munt Van Dijk, bekend als auteur van zijn eigen roemruchte Grootscheeps Scheepsdictee, een nieuw subgenre in het Nederlands taalgebied. De dictective is op maat gemaakt voor lezers die zowel het betere speurwerk als taalkundige fijnproeverij een warm hart toedragen.

Vanzelfsprekend treft u binnenkort op deze webstek een bespreking aan van De Griekse ij. U kunt voor die recensie al genieten van het in eigen beheer uitgegeven werk door een mailtje met uw adresgegevens te sturen aan badijk@gmail.com. Maak daarna 12 euro over op het rekeningnummer dat u wordt toegezonden onder vermelding van ‘Griekse Y’. Na ontvangst van uw betaling volgt toezending van het boekje. Belgen kunnen een mailtje sturen aan Frank Denys te Lembeek (frankdenys22@gmail.com), waarna zij het rekeningnummer toegestuurd krijgen.

Vergeet niet het adres te vermelden waar u het boekje ontvangen wilt!

Reacties zijn gesloten.