Veel oehs en ahs in Gòòl

De tweede editie van het Goede Doelen Dictee kon op een mooie belangstelling rekenen. Jule van Dam en Werkgroep Derde Wereld veroverden de zege. En drie musketiers leverden strijd in de marge.

 

 

 

tekst en foto’s: Herman Killens

Mooie belangstelling voor het Goirles Dictee

Aanleiding

Een prettig neveneffect van de omzwervingen met echtgenote Mireille in de wijde en weidse natuur is dat er af en toe (al dan niet toevallig) een dicteetje in de buurt wordt georganiseerd.

Tussen onze wandel- en fotografietochten in de Loonse en Drunense Duinen en de Turnhoutse Vennen in prik ik deze keer het Goede Doelen Dictee (sic) in de Noord-Brabantse gemeente Goirle – dat is Gòòl in het plaatselijke dialect.

Locatie

Na een prima maaltijd in het Mozes Eetkaffee in het centrum van Goirle krijg ik een lift (waarvoor dank) van de alomtegenwoordige Dian van Gelder (wie kan zich nog een dictee voorstellen zónder Dian?) naar het Mill Hill College waar de tweede editie van het dictee in het fraaie en ruime Atrium plaatsvindt.

Organisatoren

Bibliotheek Goirle en Mill Hill College. We worden bijzonder hartelijk onthaald met een koffie en een glimlach.

Goed doel

De stichting Gelden vûr Helden steunt dit jaar het Jongerenwerk Mainframe: jongeren helpen om zichzelf en hun capaciteiten te ontdekken en te ontwikkelen, met extra aandacht voor de kansarme jeugd. Een goed doel met sponsoring per rood streepje. Daarom de atypische aanbeveling voor een dictee: gelieve zo veel mogelijk fouten te schrijven.

Deelnemers

Ongeveer 40 stuks, een behoorlijk succes. Behalve Dian en uw trouwe dienaar tekent ook rising star Randy van Halen (zie verder) present. Het is even schrikken voor de organisatoren. Drie bezoekers uit verre horizonten – en dan blijken het ook nog eens ervaren dicteeschrijvers te zijn. We besluiten in gezamenlijk overleg om de prijzen aan de lokale deelnemers over te laten. Eeuwige roem in Goirle, ook niet slecht.

Voorlezer

De lokale Philip Freriks

De lokale Philip Freriks, alias burgemeester Mark van Stappershoef. Vlot en met een heldere articulatie. Voor zijn perfecte performance wordt hij beloond met … een hoody van de school.

Ster van de avond

BN’er Randy oogst tweemaal een daverend applaus: als glorieuze ex-winnaar van het tv-dictee en als teamlid van het zegevierende The Young Ones in de MAX PubQuiz op NPO 1. Finale op 27 december, kijken! Ha, misschien kan ik vanavond een zitje naast hem veroveren. Stiekem spieken. Jammer, al bezet.

Tekstschrijver

Ook onze sachem Jeroen van Heemskerck Düker is aanwezig. Die heeft immers op verzoek negen alinea’s gefabriceerd die op negen verschillende velletjes papier moeten genoteerd worden, gegroepeerd in twee plastic mapjes. Halfweg halen leerlingen het eerste mapje op voor verbetering. De tekst is overigens volledig nagekeken door superspecialist Johan de Boer. Elk mogelijk protest is bij voorbaat in de kiem gesmoord. Rustig achteroverleunen dus.

Tikitakatekst

Rustig achteroverleunen? Vergeet het! Deze Vlaming hoort het meteen in Goirle donderen. De Noord-Nederlandse begrippen kliko en sores lukken nog net, maar wie/wat is/zijn (en vooral hoe schrijf je in ‘s hemelsnaam) Jackie Groenen, ozb, diehard-GSBW’ers, VOAB, Regte (!) Heide, …?

Randy, Dian en Jeroen

Die Jackie is een voor mij totaal onbekende voetbalspeelster. Maar zij laat Jeroen evenwel toe om wat te grasduinen in voetbalbegrippen als schwalbes, een-tweetjes, hattricks en tikitakavoetbal, vooraleer in het tweede deel de schijnwerpers te richten op de echte zorgen van het gemeentebestuur: het gat in de lokale schatkist.

Moeilijke woorden

Voor de dicteespecialisten valt de moeilijkheidsgraad uiteindelijk nog mee. Maar voor de locals loopt de foutenlast snel op. De oehs en ahs zijn dan ook niet van de lucht als achteraf de correcte schrijfwijze op PowerPoint verschijnt van een aantal klassieke dicteewoorden: voetbalaficionado’s, ex-judoka, waza-ari’s, kek, blauw-oranje, naar hartenlust, quasiprofessionele, rock-‘n-rollmuziek, welles-nietesspelletje, gekalligrafeerd, frankolijnen. En o, ook die oehs en ahs dus.

Uitstekende catering

Maar vooral de voor de meesten onbekende uitdrukking van de hei in de fij gaat achteraf bij een borrel (met overigens uitgebreide en zeer verzorgde hapjes erbij) over de tongen. Van Dale geeft als betekenis van het ene uiterste tot het andere zonder verdere duiding over de origine. Die vind ik wel in een woordenboek van Nederlandse spreekwoorden. Hei en fij zijn uitroepen van respectievelijk vreugde (hei, joechei!) en verachting (fij is een verouderd woord voor foei) – twee uitersten dus.

En de winnaars zijn …

Tadam tadam: Jule van Dam verovert de individuele oppergaai met 20 foutjes. En het beste team is uiteindelijk Werkgroep Derde Wereld (een van beide deelnemers levert overigens een topprestatie met slechts 13 streepjes – maar dat telt blijkbaar niet mee voor de individuele rangschikking).

Evaluatie

Superambiance, geweldige catering, leuke tekst, snelle correctie, vriendelijkheid alom. En dit is nog maar de tweede editie. Nou moe! Om in schooltermen te blijven: tien op tien!

Next

En nu op zoek naar die heggenmussen, grauwgorzen en frankolijnen in de Turnhoutse Vennen.

O ja

Bijna vergeten, de uitslag bij de specialisten: Herman (3) – Randy (8) – Dian (13).

Reacties zijn gesloten.