Verheyen zegeviert in virtuele spellingstrijd

Lizi van Vollenhoven nam deel aan het vijfde online BeNeDictee van dit jaar. Dat viel niet mee. Het was geen verrassing dat twee toppers uit België er met de eer vandoor gingen.

Met de klok mee: Joost Verheyen, Lizi van Vollenhoven, Frank Denys en Herman Killens, althans de helft

door Lizi van Vollenhoven

Hoi pipeloi, allen die dit lezen! Was het nou het vierde of het vijfde onlinedictee dat donderdag 2 juli plaatsvond? Ik ben in deze coronatijd steeds meer gedesoriënteerd. Dat ik inmiddels op vakantie ben en het christus heet is om mij heen, helpt niet mee bij het helder houden van het hoofd. Vijf, denk ik toch. Veertien deelnemers streden om de eer in een dictee dat was geschreven door Herman Killens.

Waar zijn hoofdpersoon in een vorig BeNeDictee in 2018 bezoek kreeg van een geest uit de fles, was het ditmaal een kabouter waar hij behoorlijk last van had. Het was dan ook niet zomaar een kabouter, maar een van extra extra small gestalte, in boho-chic ornaat. Deze kabouter bezat de prachtige gave om met kabbalistische bewegingen o.a. een witteke van Hoegaarden, een sex on the beach, een hors-d’oeuvre en een Canadees whisky’tje tevoorschijn te toveren. Uit het niets? Helaas, neen. Zijn lievelings-Boeddhabeeld, zijn forsythia’s en zijn Abessinisch gras zijn slechts enkele van de zaken die hiervoor opgeofferd moeten worden. En dat allemaal volgens de wet van…., tja, wie was dat nou? Lavoisier, die van de wet van behoud van massa? Of Goodhart? En welke wet eigenlijk? Een wet die stelt dat je energie en massa nodig hebt om elementen te transmuteren.

Als de hoofdpersoon voorstelt om zijn haaibaai van een winkelende trouwma dan maar terug te ruilen voor al zijn spullen, gaat er toch iets mis. Zijn spullen komen weliswaar met één seffens, een voor een dus, terug, maar schoonmama helaas ook. En zoals dat een xantippe betaamt, begint zij meteen te krijsen. De vloek van de hoofdpersoon mag er echter ook zijn: shitterdeshitterdeshit!  (Werd door iedereen goed gespeld.)

Woordgedrochten

Niemand had met één seffens goed geschreven (ik vermoed dat ook niemand de uitdrukking kende), en slechts twee deelnemers hadden boho-chic en hoi pipeloi goed. Als trouwe lezer van Jan, Jans en de kinderen zal ik deze laatste uitdrukking toch honderden keren gezien hebben. En toch schreef ik het aan elkaar. De glorieuze toppers waren – het wordt een beetje saai na de reeks virtuele huiskamerdictees –  Joost Verheyen en Frank Denys met slechts acht fouten. En dus was het goed dat er al bij voorbaat een shoot-out gemaakt was, met woordgedrochten als galimatias (al eerder in de competitie ten tonele gevoerd door Rien Wisse) en Malayalam. Daarbij bleek Joost net één foutje minder te hebben dan Frank, en dus was Joost Verheyen, de kannibaal uit Paal, de winnaar van de avond. Van harte gefeliciteerd en gecomplimenteerd!
Herman Killens verzorgde de leuke tekst en het nakijkwerk. Trui Gonnissen regelde de technische ondersteuning. Alle nieuwelingen: blijf meedoen! Alle anderen, en dan vooral degenen die nóg meer fouten hadden dan ik, bedankt voor jullie virtuele aanwezigheid. Hopelijk tot spoedig.

7 reacties

  1. Volgens de officiële tekst moet het ‘met één seffens’ [VD] zijn. Je kunt ook úhn’ lezen. Kennelijk was al ontdekt, dat het niet ‘er opkomen’ is, maar ‘erop komen’ [GB, VD]. De drie uitroeptekens zijn wat overdreven, en Lineair A is een schrift, dat kun je niet spreken. Verder een bijzonder leuke tekst!

    • Bedankt Rein.
      O ja, het Lineair A is inderdaad geen spreektaal, toveren is niet van deze wereld en kaboutertjes bestaan helemaal niet!!! Ai, weeral 3 uitroeptekens …

  2. Lizi, de vakantie doet je goed. Een heerlijk leesbaar verslag, waarin de realiteit keurig wordt weergegeven. Ik verbaas me tot op de dag vandaag, dat ik maar dertien foutjes maakte…. Mooie vakantie verder!