Vlaamse victorie in de Achterhoek

Op zaterdag 2 november won specialist Christiane Adams uit het Vlaamse Kessel-Lo het tweede Gerrit Komrijdictee. Beste liefhebber was de jonge Esther Leising uit Lochem.

Christiane Adams tijdens een dictee in Gent, 2012

Rein Leentfaar

Auteur Rein Leentfaar beleefde zijn finest hour tijdens de gedetailleerde behandeling van de tekst

Ze had er 250 kilometer voor gereden, maar de beloning was ernaar: op zaterdag 2 november won Christiane Adams uit het Vlaamse Kessel-Lo het tweede Gerrit Komrijdictee – met overmacht. In de specialistencategorie bleef zij de overige dicteenomaden ver voor met slechts 16 fouten in tien alinea’s. Bert Jansen uit Bussum greep naast de prijzen met zijn mooie score van 21 fouten, want er werd alleen een hoofdprijs uitgedeeld. Die prijs ging bij de liefhebbers – die een deel van de tekst niet hoefden te schrijven – naar Esther Leising uit Lochem. Zij maakte 19 fouten in de zeven alinea’s.

Benenbrekers
De scores tonen aan dat dit dictee, eufemistisch gesteld, niet erg eenvoudig was. Auteur Rein Leentfaar bekommerde zich niet om een soepel lopend verhaal met kop en staart. Hij beperkte zich tot een reeks orthografische benenbrekers, samengevat in min of meer coherente zinnen. De 25 deelnemers in Winterswijk hadden het er bepaald moeilijk mee. De een meende dat het op zeker moment over Tsjecho-Viaanse toneelstukken ging, de ander struikelde over Latijnse zegswijzen als hodie mihi, cras tibi. Voor de buitenlui was ook de locatie van de organiserende boekhandel in de Wooldstraat een geheide misser. Ongebruikelijke fauna en flora als kookaburra, eenarig wollegras en lynxen stonden garant voor een al even ongebruikelijk hoge foutscore.

Bert Jansen Joukje Gratama Jeroen van Heemskerck Duker

Deelnemers aan het tweede Gerrit Komrijdictee tijdens de correctieronde. Foto: ©Theo Kock/De Gelderlander

Brønstedrelatie
Winnares Adams dankte haar zege dan ook met name aan haar uitzonderlijke prestatie in de drie alinea’s die alleen voor de specialisten meetelden. De auteur had zich uitgeleefd in een opeenvolging van vaktermen als brønstedrelatie, ethyleendiaminetetra-azijnzuur, bouillie bordelaise, nepenthes en aloëetjes. Meer dan voldoende om zelfs de meest geharde spellingfanaat uit zijn evenwicht te brengen. Wonderlijk genoeg aarzelde mede-organisator Friederike de Raat geen moment tijdens het voorlezen van al die begrippen uit de krochten van de Nederlandse taal.

Vlekkeloos
Na de nogal langdradige behandeling van het dictee was de uitreiking van de prijzen niet meer dan een formaliteit. Teleurstellend, want de organisatie was vlekkeloos. Keurig verzorgde invulpapieren, gestoken in een mapje van het nieuwe en verbazend mooie Gerrit Komrijcollege; correctievellen met uitleg; gratis koffie, thee en een aangeklede borrel na afloop. Zo’n verzorgd evenement verdient navolging en meer publiek.

We kijken uit naar de derde editie. Winterswijk is een reisje waard. Tip voor overblijvers: het uitstekende hotelletje Nieuw Beusink. Reserveer de bijzonder fraaie master bedroom vast voor volgend jaar, of ga er eens langs in de zomer. Een aanrader!

Reacties zijn gesloten.