Knotsgekke zin bepaalt rangorde bij Armoededictee

Na het schrijven van een uiterst merkwaardige zin uit de koker van Joost Verheyen won Herman Killens op zaterdag 16 maart de hoofdprijs in de finale van het KWB-dictee, algemeen bekend als het Armoededictee.

Herman Killens

Herman Killens won in november 2012 het Klein Dictee in Gent.

Na het schrijven van een extreem lastige zin uit de koker van Joost Verheyen won Herman Killens op zaterdag 16 maart de hoofdprijs in de finale van het KWB-dictee, algemeen bekend als het Armoededictee. Voor de eerste plek meldde zich aanvankelijk een hele stoet aan dicteeschrijvers met klinkende namen. Na de schiftingszin bleef alleen Killens over voor de toppositie. Hij schreef de zin geheel foutloos. Tweede werd Edward Vanhove, de auteur van het Deventer Dictee en winnaar van het televisiedictee in 2012. De jonge talenten Brigitte Kuppens (9 fout) en Willem Possemiers (14 fout) volgden op de derde en vierde positie.

De schiftingszin die Verheyen bedacht had, luidde als volgt. In een ge-ftp’d webzine las ik over een felgesmaakte tournée générale met pauillac en meursault in façon-de-venisekaraffen, over orexigene olla podrida, opgediend in ming-, kraak- en famille-roseporseleinen gebakschalen, over een oud-Egyptische canopenvaas boven op de pakoelihouten torsekast en over ferronnières van oreïd, met lynxsteen ingezet ; wie zich over dergelijke niemendallen druk maakt, heeft nooit armoede gekend.

De auteur, die de avond ervoor welhaast terloops het Deventer Dictee had gewonnen, nam de moeite zijn dictee naderhand toe te lichten aan de hand van een heuse PowerPoint-presentatie. Dat paste goed bij de statuur van het dictee. De KWB – orthografisch fenomeen, de Kristelijke Werknemers Bond – organiseert in talrijke Vlaamse gemeenten voorrondes. De winnaars mogen door naar de grand finale in de Bijstandskerk te Brussel. De eerste editie in 2012 werd dan ook niet voor niets gewonnen door Joost Verheyen. Dit jaar was het dictee, voorgelezen door BV Frieda Van Wijck, boeiend genoeg voor dicteetijger Rein Leentfaar om buiten mededinging mee te schrijven in Brussel. Ook Robert Joosen, de dag ervoor nog laureaat bij het Deventer Dictee, schreef mee. Stiekempjes haalde hij een nog betere score dan de prijswinaars: één fout.

Reacties zijn gesloten.