Eindelijk eens nul fout

Je ziet het niet vaak: iemand die een dictee helemaal foutloos schrijft. Specialist Rein Leentfaar presteerde het bij het Groot Veenendaals Dictee 2013, dat donderdag 21 maart plaatsvond.

Foto: Gerrit H. Hagelstein

Veenendaal 2013

Deelnemers vermaken zich met de presentatie van Jaap Pilon tijdens het Groot Veenendaals Dictee

Je ziet het niet vaak: iemand die een dictee helemaal foutloos schrijft. Specialist Rein Leentfaar presteerde het bij het Groot Veenendaals Dictee 2013, dat donderdag 21 maart plaatsvond. Tot geluk van de meeste overige deelnemers had de organiserende Rotaryclub Veenendaal Regio voorzien in een tijgerklasse. Daardoor kon veelvoudig Veenendaals dicteekampioene Kitty Okker (zes fout) haar hoofdprijs gewoon incasseren. Zij bleef nog met haar score maar twee punten verwijderd van de nummers twee en drie in de tijgergroep, Bert Jansen en Jeroen van Heemskerck Düker. Zij stelden zichzelf teleur met elk vier fouten.

Auteurs Gerrine Lankhaar en Ellen Leyten, docenten Nederlands, hadden het de deelnemers niet extreem moeilijk gemaakt, al bleef het foutengemiddelde steken op ruim 25. Hun aardige tekst over het dagelijks tv-gebabbel tijdens De wereld draait door leunde zwaar op de drieduizend dicteewoorden van Onze Taal. Voor veel dicteeschrijvers bracht die schatplichtigheid geen opluchting. Neem Denise, een mooie, goedgehumeurde vrouw die vooraf dacht zo’n 25 fouten te gaan maken. Het werden er 39, onder meer dankzij beruchte beesten als de jackrussellterriër, de chihuahua en de komodovaraan. Of kijk naar de moedige jongeren Johan (16), Elsemieke (18) en Jonathan (20), die na een bericht in de lokale krant besloten hun krachten te beproeven. Met elk zo’n dertig fouten viel het hen toch behoorlijk tegen.

Veenendaal 2013

Een jonge dicteeschrijfster in Veenendaal verbaast zich over de score

Maar weinigen lieten zich uit het veld slaan deze avond. De sfeer was uitstekend, niet in het minst dankzij het zeer goede voorleeswerk van rector Kees Kloet, de jazzy muzikale omlijsting en de aanstekelijke humor van beroepspresentator – en ex-wethouder – Jaap Pilon. Dictees als deze, vooraf goed gecontroleerd en vervolgens gedegen gebracht, mogen er meer zijn.

Foto’s: Gerrit H. Hagelstein

Reacties zijn gesloten.