Vanhove overvalt Deventer met complexe tekst

Edward Vanhove, winnaar van het televisiedictee in 2012, schreef een hels moeilijke tekst voor het dertiende Deventer Dictee, dat op 15 maart plaatsvond.

Deventer dictee

Auteur Edward Vanhove spreekt de deelnemers aan het Deventer Dictee 2013 toe.

Alsof hij met scherp schoot op de beste dicteeschrijvers in het Nederlands taalgebied: zo overdonderde auteur Edward Vanhove de deelnemers in Deventer. Gisterenavond, 15 maart, zaten ze als slachtvee aan hun tafeltjes, klaar voor de dertiende editie van het roemruchte Deventer Dictee. Maar vrijwel niemand was voorbereid op het spervuur aan moeilijkheden in de krankjorume  – zij het scherpzinnige –  tekst over het Stadskantoorcomplex, geschreven door de winnaar van het televisiedictee in 2012.

Tot geluk van de liefhebbers en prominenten gaat het in Deventer om een invuldictee. In hun versie waren de allerergste struikelblokken al voorgedrukt, al bleven er ruim voldoende lastige kwesties over. Zij bogen zich onder meer over grootdignitarissen en meticuleuze stukadoren die sint-jansappels en vossenbessen aten. De specialisten worstelden zich door hanenpennige politici, implacabele metaalbewerkers die hun matrijzen frischten of sofreinden en bruschetta’s, gaargesmoord in reuzeline en genappeerd met zapotesap. Met woorden als affoleerde, amotie, trascement, zoeteveentjes, comestibles en patati patata hoefde niemand nog te twijfelen aan de Vlaamse identiteit van de auteur. Voorlezer Jan Kruse, tekstschrijver bij Donald Duck, beleefde een zware avond met de lange, ingewikkelde tekst. Hij verving burgemeester Andries Heidema, die wegens ziekte moest afzeggen.

Hattrick
Na zo’n helse exercitie wekte de naam van de winnaar geen verbazing: voor de derde keer wandelde de Vlaamse advocaat Joost Verheyen met de wisseltrofee weg. Hij maakte maar zeven fouten, terwijl het gemiddelde in de specialistengroep rond de 32 lag. Ook zijn landgenoot Robert Joosen uit Kalmthout presteerde zoals verwacht uitstekend. Met negen fout belandde hij op de tweede plek. Daarmee weerspiegelde deze editie die van 2011: ook toen werd het dictee geschreven door Vanhove, en gingen de eerste twee plaatsen naar Verheyen en Joosen.

Deventer Dictee

Voorlezer Jan Kruse had een zware dobber aan de tekst van het dertiende Deventer Dictee.

In de liefhebbersgroep waren de prestaties, gezien de moeilijkheidsgraad, opmerkelijk goed.  Gerson Burgers behaalde een knappe eerste plaats, waarmee de felbegeerde vulpen in zijn bezit kwam. Ria Klein Koerkamp werd tweede, Jan Tiek bezette de derde plek. Zonder meer verrassend was de score van prominent Edwin Lugt, de kersverse voorzitter van Go Ahead. Met elf fouten liet hij zelfs vrijwel alle liefhebbers achter zich.

Zoals gewoonlijk was de avond uitstekend verzorgd. De organisatie was dit jaar voor ‘t eerst in handen van Karlijn Ribbers, die zich prima van haar taak had gekweten. De akoestiek in de fraaie raadszaal bleek, anders dan voor de dicteevoorlezer, precies goed voor singer-songwriter Roos Blufpand en haar bandleden Jurriaan Westerveld, Minka Hebing en Mijke Breepoel. Zij verzorgden een bijzonder onderhoudende pauzeact. In alle opzichten deed het Deventer Dictee zijn reputatie als ‘moeder van alle dictees’ eer aan.

Reacties zijn gesloten.