Vanhove deelt dreun uit op Groot Dictee

Dicteetijger Edward Vanhove uit Maaseik maakte maar drie fouten in het lastige dictee van Adriaan van Dis. Daarmee mag hij zich winnaar noemen van het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2012.

Martine Tanghe en Philip Freriks

Presentatoren Martine Tanghe en Philip Freriks tijdens het Groot Dictee 2012

Dicteetijger Edward Vanhove uit Maaseik maakte maar drie fouten in het lastige dictee van Adriaan van Dis. Daarmee mag hij zich winnaar noemen van het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2012 dat op woensdag 11 december werd uitgezonden op Nederland 1. De nummer twee, Piet Goedghebeure uit Vlaanderen, had tien fouten. Beste prominent was NOS-presentator Herman van der Zandt, die met 17 fouten een uitstekende prestatie leverde. Gemiddeld maakten de deelnemers in de zaal van de Eerste Kamer 29 fouten in de tekst.

Auteur Van Dis vond zelf dat hij een ‘krankzinnige tekst’ had geschreven rondom het thema ‘Wij willen zijn waar wij niet zijn’. En de prominente deelnemer Maarten van Rossem was het volledig met hem eens. ‘Iemand die dit dictee foutloos schrijft, moet worden opgenomen’, verklaarde hij in de pauze. Er zaten flink wat instinkers in. Naast de bekende dicteewoorden als minutieus, gejeremieerd en stante pede figureerden er ook opmerkelijke dieren in, zoals spring-in-‘t-veldleeuweriken en kasuarissen. Ook kledingstukken bleken lastig: behalve de hermelijn en het livrei kwamen ook de Volendammer broek en de peniskoker voorbij. Misschien was de gemeenste vondst wel swiebertje, dat in deze context zonder beginkapitaal geschreven diende te worden.

De stand bij het Groot Dictee is dankzij de overwinning van Edward Vanhove nu 13-11 ten gunste van Vlaanderen. Op onze site kunt u spoedig een verslag tegemoetzien van een van de deelnemers. Blijf ons dus volgen!