Goes is even de arena van specialisten

Het vijfde Groot Zeeuws Dictee mocht woensdagavond 13 maart een zware delegatie specialisten verwelkomen. De Vlaming Robert Joosen bleef uiteindelijk met maar twee fouten iedereen de baas.

Robert Joosen

Robert Joosen, winnaar van het Zeeuws Dictee, tijdens het Deventer Dictee 2012

Het vijfde Groot Zeeuws Dictee mocht woensdagavond 13 maart een zware delegatie specialisten verwelkomen. Zeven zwaargewichten, merendeels Vlamingen,  waren afgereisd naar Goes om de strijd aan te binden – met elkaar, en de tientallen lokale deelnemers. De Vlaming Robert Joosen bleef uiteindelijk met maar twee fouten iedereen de baas. Bij de liefhebbers scoorde Willy van Meegen uitstekend met 12 fouten.

Zoals verwacht was het een enerverende avond, met ruim vijftig enthousiaste schrijvers. Er konden maximaal zeventig fouten gemaakt worden in de tekst van Rein Leentfaar en Helge Prinsen. Bedrieglijke eenvoud bleek het motto van de auteurs. Gemiddeld scoorden de deelnemers in alle categorieën 27 fouten. Specialisten kregen dezelfde tekst voorgeschoteld als de liefhebbers en de aparte groep van Rotarians. Dat alles maakt de prestaties van zowel de experts als de amateurs opmerkelijk.

In de laatste categorie, de liefhebbers dus, bleven Aly Breemhaar (15 fout) en Dianne Weverijn (16 fout) nog enigszins in de buurt van de winnares. Bij de specialisten was het helemaal dringen, afgezien van de superieure winnaar. De tweede plaats werd gedeeld door Peter Altink, Frank Denys en Herman Killens met elk vijf fouten. Daarna volgden Frans Van Besien, Patrick Cypers en Christiane Adams op telkens een punt achterstand. Spannend was het ook bij de schrijvers van Rotary Goes-Reimerswaal, waar de eerste plaats met een shoot-out beslecht werd. Na chique lindelaan (beiden fout), blètend kind (beiden fout) en stencilen (eentje goed) was er een winnaar.

Dankzij het evenement kon er vierduizend euro geschonken worden aan De Boekenhut, een project van de Bibliotheek Oosterschelde. En na het succes van deze avond kon direct de datum voor volgend jaar geprikt worden: dat wordt 12 maart 2014.

Reacties zijn gesloten.