Alkmaarse winnaars blijken geen Alkmaarders

Tijdens het vierde Alkmaars Dictee ontsnapte het jagende organisatiecomité niet aan de roedel dicteetijgers: geen enkele Alkmaarder bereikte tijdig het ereschavot. Hilariteit alom.

Foto Marco Schilpp

Bob Boersema, Annemarie Braakman en Jeroen van Heemskerck Düker in het tijgerverblijf.

door JvHD | Foto’s © Marco Schlipp

Tijgers spotten is geen eenvoudige opgave. Onverhoeds springen de roofdieren tevoorschijn vanuit hun goed gecamoufleerde schuilplaats, en voor je het weet zetten zij hun tanden in hun beoogde prooi. Tijdens de slotceremonie van het vierde Alkmaars Dictee ontsnapte het jagende organisatiecomité ook al niet aan de roedel dicteetijgers: geen enkele Alkmaarder bereikte tijdig het ereschavot.

Tot verbijstering van presentator Fred Hoogendoorn beklommen in de frisse avondlucht van zaterdag 2 juli drie uitheemse dicteecracks het Alkmaarse podium. De stralende Annemarie Braakman uit Aalsmeer (12 fout) nam een verdiende derde prijs in ontvangst. De tweede prijs ging naar Bert Jansen (eveneens 12 fout), die zich olijk voorstelde als de buurman van Annemarie. Op de vraag of hij een dicteetijger was, riposteerde hij: “Zie ik er zo uit?” De hilariteit bereikte het kookpunt toen winnaar Bob Boersema (10 fout) zijn eerste prijs in ontvangst kwam nemen. Hij komt uit Ermelo.

Foto Marco Schilpp

De Mannen van Taal lezen voor uit eigen werk.

Tijgerklasse
En de organisatie – de bibliotheek, Theater De Vest, Alkmaarse Courant en boekhandel Feijn – was nog wel zo slim te werk gegaan. Podiumgasten uit voorgaande edities waren ter plekke ingedeeld in de tijgerklasse. Jan Riefel uit Twello en Naarder Jeroen van Heemskerck Düker (beiden 9 fout) ontvingen een complimentje voor hun score. Pieter van Diepen, de winnaar van 2013 die ook nu weer iedereen in de schaduw stelde met slechts drie foutjes, werd eveneens vriendelijk bedankt. Maar hoewel het vrolijke en allerminst onopvallende troepje zich bijeengeschaard had op een van de voorste rijen, bleven de resterende tijgers verborgen voor het oog van de spiedende jagers.

Foto Marco Schilpp

Jeugdige deelnemers aan het Alkmaars Dictee

Eigennamen
De hilarische ceremonie besloot een alleszins aangename avond op het Canadaplein. In het kader van het culturele festival Zomer op het Plein vond daar de vierde editie plaats van het Groot Alkmaars Dictee, het enige openluchtdictee van het land. Auteurs Frank van Pamelen en Jan J. Pieterse, de ‘Mannen van Taal’, hadden een speelse tekst bedacht, die zij met zichtbaar plezier voordroegen. Kennelijk waren ook zij gewaarschuwd voor die vermaledijde ‘taaldagtoeristen’ uit afgelegen dorpjes als Twello en Aalsmeer. Maar liefst twaalf eigennamen figureerden in het dictee. En niet de makkelijkste: burgemeester Bruinooge, het Hooge Huys, het Princenhof, Jan Arentsz en Isaac Haringhuysen waren grotendeels verantwoordelijk voor het relatief hoge foutenaantal bij de specialisten.

Foto Marco Schilpp

BAS-raadslid Willem Peters peinst over de juiste spelling.

Kaas en k’s
Maar ook voor de Alkmaarders bleken die namen struikelblokken, getuige het gemiddelde van bijna dertig fouten. Het was opletten geblazen in zin 7: Derhalve decreteert burgemeester Bruinooge dat de gemeente met onmiddellijke ingang alle c’s uit de officiële paperassen zal verwijderen, om deze zonder enige gêne te vervangen door k’s. Ook het afsluitende postscriptum Eindelijk een dictee zonder przewalskipaard was een plaagstoot vanjewelste. Menig Alkmaarder haalde opgelucht adem toen Lucky Fonz III – zelf deelnemer aan het Amsterdamse HvA-UvA-dictee – aan zijn entr’acte begon.

Met de orthografische vaardigheid van de Alkmaarse prominenten bleek het niet slecht gesteld. VVD-fractievoorzitter John van der Rhee behaalde een mooie overwinning met 21 fouten. Als volgend jaar de categorieën naar behoren zullen zijn ingedeeld, kunnen ook zijn niet-prominente plaatsgenoten uitkijken naar een welverdiende podiumplek.

3 reacties

  1. Dank, Jeroen, voor een prachtig verslag van een prachtige avond in Aalsmeer. Inmiddels heb ik de directrice per mail laten weten dat ik afzie van mijn tweede prijs, i.e. een jaarabonnement op de Alkmaarse bieb. Ik heb haar voorgesteld deze aan een leesgrage en armlastige Alkmaarder ter beschikking te stellen. Ik hoop hiermee mijn mogelijk verspeelde krediet enigszins te hebben teruggewonnen en volgend jaar als ‘tijger’ in de kaasstad niet gekooid te worden.

  2. Aalsmeer — > Alkmaar, neem ik aan. Ik heb overigens weinig gemist, begrijp ik. Overigens was ik de avond ervoor pas laat teruggekeerd van Londen met o.a. Wimbledon. Bijna net zo leuk als een dictee!

  3. I stand corrected, Rein! Jij mag er dan weinig aan gemist hebben, wij hebben jou wél gemist!