Alphen aan den Rijn: terug in de tijd

Wie de vijf eerdere teksten vooraf had doorgenomen, had een fikse voorsprong in het zesde Groot Alphens Dictee van donderdag 12 maart.

Tafeltjes in het gelid, voorzien van speciaal gedrukte dicteemappen.

alphen2015_pietervandiepen

Auteur Pieter van Diepen

Tekst en foto’s: Huib Boogert

Het gebeurt niet vaak, maar dicteeauteur Pieter van Diepen greep voor het zesde Groot Alphens Dictee 2015 – donderdag 12 maart – terug naar eerdere dictees. Wie de vijf eerdere teksten vooraf even had doorgenomen, had een fikse voorsprong op de concurrentie.

Uit elk van de voorgaande Alphense dictees ‘leende’ Pieter een aantal woorden, onder het motto ‘U hebt toch wel geleerd van uw eerdere deelnames, nietwaar?’. Gelet op het hoge foutengemiddelde van 36 is het twijfelachtig, of de deelnemers van eerdere deelnames geleerd hebben. In elk geval zijn ze gewaarschuwd voor het dictee van 2016…

Alphen 2015

De goedgevulde aula van het Groene Hartcollege in het Leerpark

De educatieve dicteeavond werd georganiseerd door de Soroptimist International Alphen aan den Rijn, een vereniging van dames die zich ten doel stellen, hun beroepsplichten op de beste wijze te vervullen (volgens de omschrijving in Van Dale). De eigennaam Soroptimist is een samentrekking van ‘sorores optimae’ (beste zusters) en van ‘sorores ad optimum’ (zusters die het beste nastreven).

Kleine letter
Dicteeauteur Van Diepen zette daar al de eerste val. Hij bedacht de woordgroep de lokale soroptimistenclub. Slechts een enkeling had in de smiezen, dat hier een kleine letter vereist was. Toch had de auteur – bekend als dicteetijger en in 2010 winnaar van het Groot Dictee op tv – een prachtige tekst ontworpen, die eenvoudig oogde, maar dat niet was. Dat kwam door onverwachte wendingen (door een door en door gemene auteur….wordt veel gevraagd), alsook door het kundig gegoochel met weglatingstekens (Liesbeth Spies, ex-Tweede Kamerlid, -minister en -gedeputeerde). Ook de plaatsnamen Córdoba en Phnom Penh werden gevraagd, uit een vorm van zoete wraak, omdat de auteur ze in 2012 zélf verkeerd schreef in Alphen.

Liesbeth Spies

Liesbeth Spies

De dicteetekst werd gewoontegetrouw voorgelezen door Alphens burgemeester Liesbeth Spies. Ze doet dat telkenmale met een aan perfectie grenzende vaardigheid: voortreffelijke dictie, goede toonhoogte, coulant tempo, voortreffelijke verstaanbaarheid en een stemgeluid met overwicht. Als ze genoeg heeft van het burgemeestersvak, kan ze zó aan de slag als professioneel dicteevoorleesster. Alleen haar neiging tot dictee-uitspraak zou zij beter in toom moeten houden (‘voorlees-ster’). Daarmee verried zij onder meer de juiste spelling van advocatenborrel. Van Diepen had gehoopt zijn collega-dicteetijgers daarmee op het verkeerde been te zetten, omdat ook de advocateborrel (een advocaatje) in de Van Dale staat.

alphen2015_verloting

De verloting in de nakijkpauze bracht 1000 euro op

Duizenden euro’s
De dicteeavond in het Groene Hart Leerpark in Alphen aan den Rijn stond qua opbrengst in het teken van de stichting Circle4Life, een organisatie voor hulp aan kansarme gezinnen in Afrika. De deelnemers toonden zich zeer gul voor het goede doel. Een gewone verloting met prachtige prijzen bracht alleen al 1000 euro op. Uiteindelijk kon, door inschrijfgelden en sponsoring, 5000 euro aan Circle4Life worden overhandigd.

Op het eind van de avond  – toch vrij laat – kon de Alphense soroptimistenvoorzitter Antoinette Ingwersen de prijswinnaars bekendmaken. In de categorie Teams won het lokale Biebteam (27½ fout). Tweede werden de Goudse Sorren (29½ fout).

Alphen 2015

Els Bouthoorn was de beste Alphense

Er waren ook prijzen voor de beste Alphenaren. Die vielen toe aan Els Bouthoorn (20 fout), met Alie Lely en Ria Huls (elk 25 fout) als runners-up. De ‘buitenpoorters’ konden hun kansen pakken in de categorie Overall. De beste twee waren daar Rein Leentfaar (10 fout) uit Breskens en Huib Boogert (11 fout) uit Goes.

3 reacties

  1. Wat een ontzettend leuke samenvatting van een erg gezellige avond met een fantastisch dictee.

  2. Mooi verslag van een mooie avond. Geweldig ook dat er ieder jaar zoveel geld wordt opgehaald door mee te doen aan dit leuke, maar vooral ook lastige, dictee!