Veel belangstelling voor Flevolandse dicteereeks

Tijdens de Boekenweek organiseerde bibliotheek in de provincie Flevoland weer een leuke reeks dictees.

Een teamlid van De Olijke Spatie luistert naar het dictee van Dronten

Een teamlid van De Olijke Spatie luistert naar het dictee van Dronten

door JvHD

Tijdens de Boekenweek is de provincie Flevoland al enige jaren het toneel van een aantrekkelijke reeks dictees. In vier van de zes gemeentes organiseert de bibliotheek evenementen waarin een spellingswedstrijd gekoppeld wordt aan een lezing. Het thema van zowel de lezing als het dictee is waar mogelijk geïnspireerd door het thema van de Boekenweek.

Waanzin – het thema van 2015 – voerde dus de boventoon in de dictees van dit jaar. In Lelystad verzorgde de ervaren dicteeschrijver Rob Kerkhoven de aftrap met een geestig en lekker pittig dictee, waarover u in dit eerder geplaatste artikel meer kunt lezen. De hoofdprijs ging in de provinciehoofdstad gewoontegetrouw naar Erna Koelman; de teamprijs naar de ploeg High Five, waarvan Koelman deel uitmaakte. Op dezelfde avond van 9 maart verzamelden zich zo’n vijftig liefhebbers in de bibliotheek van Dronten. Daar stond een dictee op stapel dat niets minder dan een encomium over Joost Zwagerman bleek te zijn. Hij zou de lezing verzorgen na het dictee, maar meldde zich af wegens ziekte.

Zo miste Zwagerman zijn eigen lofzang, waarin zijn schrijversloopbaan in zeven alinea’s werd samengevat. Daarin had de – niet nader genoemde – dicteeauteur aardigheden verstopt als columnistiek, na-apers, hippe scene en causerie, maar helaas ook slordigheden laten staan als Varagids, coming-out romans en de contemporaine tijd. Fouten en twijfelgevallen die gemakkelijk vermeden hadden kunnen worden door een controle via Dictees.nl. Niettemin schreven de zeventien teams met plezier mee met het prima voorleeswerk door de bibliothecaresse van dienst.

dronten2015_prijs

De trofee, een kunstwerk van Marijke Brommer, mét toelichting.

Objet trouvé
Voor de aansluitende lezing had men in allerijl een remplaçant gevonden in de persoon van Ernest van der Kwast. Hij las enkele passages voor uit zijn nieuwe boek De ijsmakers. Tijdens de prijsuitreiking viel de gemiddelde score toch enigszins tegen: bijna 23 fout per deelnemer. Maar individuele scores tellen niet mee in Dronten: elk team levert één dictee in. De oud-leerlingen van het Almere College haalden het brons, het zilver ging naar het team van de bibliotheek. Een gelegenheidsploegje van twee aantrekkelijke vrouwen en hun begeleiders-op-leeftijd ging ervandoor met de hoofdprijs, een objet trouvé van Marijke Brommer. Dat team, De Olijke Spatie, maakte toch nog vijf fouten in het dictee.

Zeewolde
Donderdag 12 maart was het de beurt aan de overige twee gemeentes. In Zeewolde schreven vijftig deelnemers mee met de tekst van Manny Moerman. De tekst werd voorgelezen door Gerben Dijksterhuis. Het waren vooral beruchte dicteewoorden als cradle-to-cradleoplossingen, lucullisch, 24 uurseconomie en no-goarea waarbij de meeste deelnemers in de fout gingen. Maar ondanks de soms pittige zinsopbouw en moeilijke woorden werd er hoog gescoord. Met slechts dertien fouten kwam het team De Dictantes, bestaande uit Kitty Dammers, Ingrid Stap, Carla Hummel en Wilma de Jong, als winnaar uit de bus.

Vorig jaar eindigde diezelfde ploeg nog als nummer twee. Het zilver ging dit jaar naar het team RotarySpelt (15 fout), gevolgd door het team VVDicteeërs met 16 fout. Team Bruna kreeg met zijn 39 fouten de aanmoedigingsprijs: gratis deelname aan het Theaterdictee van volgend jaar. De deelnemers waren enthousiast over het dictee. “Het was een leuke tekst; ook omdat het een verhaal vormde”, aldus een deelnemer. De auteur was er blij mee: “Ik wilde niet alleen maar losse zinnen maken met daarin moeilijke woorden.”

Het nakijkteam op Urk. Foto © fotostudio Wierd

Het nakijkteam op Urk. Foto © fotostudio Wierd

Urk
Het Urker Dictee op dezelfde dag is een groter bereik waardig dan alleen de inwoners van het voormalige eiland. Met een geestige tekst vol venijnig commentaar op plaatselijke heibel werd het publiek in de bibliotheek behoorlijk verwend. Bovendien werd de lezing verzorgd door de altijd onderhoudende taalentertainer Wim Daniëls. Doordat op Urk individuele deelnemers wel prijzen kunnen winnen, glorieerde Fokke Post aan het einde van de avond met maar elf fouten. Hij werd gevolgd door Frans Brouwer en Gert Jonkheer.

Reacties zijn gesloten.