Tennisdames winnen Lelystads Dictee

Erna Koelman kan spellen als de beste. Net als vorig jaar en het jaar daarvoor won zij het Groot Lelystads Dictee, dat maandag 9 maart gehouden werd.

Schrijfster Pauline Broekema las het dictee voor

 

Geconcentreerde dicteeschrijfsters in Lelystad

Geconcentreerde dicteeschrijfsters in Lelystad

Tekst: Egbert Voerman | Foto’s: fotostudio Wierd

Erna Koelman kan spellen als de beste. Net als vorig jaar en het jaar daarvoor won zij het Groot Lelystads Dictee, dat maandag 9 maart gehouden werd. Ze maakte ook nog eens deel uit van het beste team, ‘High Five’. Het dictee werd voorgelezen door Pauline Broekema.

Juryvoorzitter Andries Greiner reikte de prijs uit aan de winnaars. Winnares Koelman had zes fouten, twee minder dan Pieterke Roorda, de nummer twee bij de individuele deelnemers. Net als Erna maakte Pieterke deel uit van het winnende team ‘High Five’, tien tennissende dames die ook regelmatig oefenen op het dictee. Het team van De Boeier werd tweede.

Met veel humor geschreven
Het dictee met de titel ‘Waanzin’, verwijzend naar het thema van de Boekenweek, was opnieuw geschreven door Rob Kerkhoven, een van de betere dicteeauteurs in Nederland. Het thema bood voldoende stof voor geestige opsommingen als krankjorume psychopaten, dissociatieve automutilisten, mesjogge alchemisten, schizofrene pederasten, hallucinerende borderlinepatiënten en sadomasochistische perverselingen.  ‘De deelnemers vonden het allemaal een leuk dictee, met veel humor geschreven. Er werd tussendoor veel gelachen’, aldus een woordvoerster van FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.

Pauline Broekema las het dictee voor

Pauline Broekema las het dictee voor

Met tientallen deelnemers was de belangstelling voor het dictee dit jaar wat minder. ‘Door ziekte ontbraken er twee teams, dat zijn bij elkaar toch tien mensen. Ook de scholen lieten het dit jaar afweten. We hopen dat er volgend jaar meer animo is’.

Het dictee in de raadzaal van het stadhuis vond plaats in het kader van de 80e Boekenweek. Die heeft dit jaar als thema: ‘Waanzin in de letteren’, met als motto ‘Te gek voor woorden’. Aansluitend aan het dictee gaf journaliste en schrijfster Pauline Broekema een lezing in de bibliotheek.

Reacties zijn gesloten.