Groot Kromme Rijndictee ‘helemaal toppie’

In de pauze van het geslaagde Groot Kromme Rijndictee ridiculiseerde cabaretier Vincent Bijlo het alom misbruikte bijwoord ‘helemaal’. Reden genoeg voor René Dijkgraaf om het evenement in zijn verslag te omschrijven als ‘helemaal toppie’.

Het erepodium bij de jeugd (meisjes)

Het erepodium bij de jeugd (meisjes)

Tekst en foto’s: René Dijkgraaf

Vijftig mensen, onder wie een bemoedigend aantal (vijftien) basisschoolleerlingen, lieten zondagmiddag 8 maart – internationale vrouwendag – het fraaie lenteweer voor wat het was en togen naar het gastvrije Postillionhotel in Bunnik om een dictee te gaan schrijven. Ze hadden gelijk: de Bunnikse Lionsclub maakte er al voor de zesde keer een prachtig taalfestijn van, geholpen door cabaretier Vincent Bijlo en Anneke Neijt, hoogleraar Nederlandsetaalkunde. Er werd maar liefst 5000 euro opgehaald voor het goede doel: de aankoop van een vrachtwagen voor het Macheo Children’s Centre in Kenia.

Ook voor de twee ervaren dicteetijgers, die buiten mededinging deelnamen, (Pieter van Diepen en René Dijkgraaf) werd het een memorabele middag, want de door Vincent Bijlo geschreven tekst over ‘Koeienbruggate’ was subliem. De uitleg door Anneke Neijt was zeer professioneel en voor iedereen goed te volgen op drie reuzenschermen, in een ruime conferentiezaal. De jeugdbescherming was gelukkig ook ingeschakeld, want de kinderen kregen een eigen dicteeversie gepresenteerd – nog moeilijk genoeg! – waarin Bijlo de allergemeenste termen geschrapt had.

Het erepodium bij de volwassenen

Het erepodium bij de volwassenen

Entr’acte
De cabaretier stal de show, niet alleen door de ontspannen en onderhoudende manier waarop hij voorlas, maar vooral door zijn entr’acte in de nakijkpauze, waarin hij op briljante wijze de draak stak met vaagtaal en met mode-uitdrukkingen. Hij maakte het publiek bijvoorbeeld deelgenoot van zijn afkeer van het woord ‘helemaal’, dat tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt wordt: helemaal goed! Of: helemaal top, of zelfs toppie. Hij voerde als voorbeeld een 90-jarige ten tonele, die aankondigt dat zijn crematie ‘helemaal toppie’ gaat worden. En hij vertaalde Rogier van Boxtels “Menzis is er onvoldoende in geslaagd de juistheid van haar stellingen betreffende de voordelen van de verzekeringsvoorwaarden voor het voetlicht te brengen” terecht met: “de mensen trapten dit jaar niet in ons gelul”. Het dak van het Postillionhotel ging eraf bij zijn parodie op (toen nog) minister Opstelten, die de ene gemeenplaats aan de andere foutieve uitdrukking reeg en daarbij desondanks ‘vertrouwt u mij maar gewoon’ probeerde uit te stralen. Heerlijk!

En het podium bij de jeugd (jongens)

En het podium bij de jeugd (jongens)

Karnemelkproducerende koeien
Zoals het echte spellingnerds betaamt probeerden de twee dicteespecialisten, die dit keer aardig aan elkaar gewaagd bleken te zijn, fouten in de tekst te ontwaren. Ze kwamen echter niet ver: is het echt karnemelkproducerend in plaats van karnemelk producerend? Is Koeienbrug wel echt een eigennaam, met een hoofdletter? Nee, dan was het bord bij de ingang van het hotel grappiger: ‘Bespreek u Meeting Room’.

De Bunniker vrouwen deden hun dag eer aan: de eerste drie aankomenden in de eindrangschikking waren Agnes Renssen met 7 fout, Hetty de Kruijf met 10 fout en Saskia Derks met 11 fout. Bij de jongens in de jeugdcategorie won Wessel den Ouden met 15 fout, bij de meisjes Eva van Bergeijk met 16 fout. Het was een gedenkwaardige middag!

Reacties zijn gesloten.