Crèche wordt crash in Utrechts Studentendictee

Sommige deelnemers aan het derde Utrechts Studentendictee vonden creatieve oplossingen voor de woorden die orthografische problemen opriepen. Maar studente Nederlands Laurie Hasselt had dat niet nodig: zij won glansrijk van alle 70 deelnemers.

Laurie Hasselt toont haar eerste prijs

Utrecht 2016

Voor de hoogleraren bleek het dictee niet eenvoudig.

De deelnemers aan het derde Utrechts Studentendictee vonden creatieve oplossingen voor de woorden die orthografische problemen opriepen. Zo werd crèche door sommigen opgeschreven als crash en maakten de niet-snoepende studenten van het petitfourtje een petit voertje. Meer dan eens werd de jury geconfronteerd met een onbekende Duitser in de Nederlandse zegswijze van hier tot Günther.

Dat gold niet voor bachelorstudent Nederlandse taal en cultuur Laurie Hasselt. Zij is de grote winnaar geworden van het dictee dat dinsdag 24 mei zo’n zeventig liefhebbers naar de aula van het Academiegebouw lokte. Het is voor het eerst dat een studente Nederlands de prijs in ontvangst mag nemen. De winnares reageerde blij, maar geschokt op de winst. Op de vraag “Wat gaat er nu door je heen?”, reageerde zij met “Paniek!” Hasselt maakte slechts twaalf fouten. Het verschil met de nummer twee was klein. De tweede plek werd gedeeld door Catharina de Vliet en de winnaar van 2014, Ellen Sinot. Beide studentes maakten maar één foutje meer.

Utrecht 2016

Dicteeauteur en juryvoorzitter Peter J. van Dijk

Ervoor is erdoor
Aan het begin van het dictee citeerde juryvoorzitter en dicteeauteur Peter J. van Dijk Reve met de woorden “Ervoor is erdoor”. Het is immers een hele klus, zo’n dictee maken. Dat bleek ook dit jaar weer. Gemiddeld zijn er 31,8 fouten gemaakt, wat volgens de juryvoorzitter een redelijke score is. Dit jaar streden de studenten niet alleen tegen elkaar, maar ook tegen zes hoogleraren van de Universiteit Utrecht. De winnaar van het dictee scoorde met haar twaalf fouten veel beter dan de beste hoogleraar, Josine Blok van de faculteit Geesteswetenschappen. Zij maakte twintig fouten. Gemiddeld scoorden de hoogleraren beter dan de studenten. De studenten maakten gemiddeld 32 fouten, de hoogleraren 27. Hoogleraar neurologie Dop Bär, zei na afloop: “Ik speel liever met taal, dan dat ik het spel”. Spellen is volgens Bär geen wetenschap. “Je moet het uit je hoofd leren. Daar zijn wij nooit voor. Of je moet het kunnen beredeneren en dat loopt vast.”

Utrecht 2016

Jelle Brandt Corstius leest het dictee voor

Sadist
Hasselt ontving voor haar overwinning een cheque van 500 euro, die zij zal besteden aan een welverdiende vakantie. De nummers twee gingen naar huis met een boekenpakket, aangeboden door Onze Taal. De studenten werden allen getrakteerd op een borrel en een uitgave van het blad Onze Taal. Het dictee werd dit jaar voorgelezen door schrijver en programmamaker Jelle Brandt Corstius (‘Ik kreeg vroeger geld van mijn vader om naar woorden te zoeken met zoveel mogelijk n’en erin’). Hij las het dictee niet alleen duidelijk voor, maar wist de deelnemers ook te enthousiasmeren en gerust te stellen. Tegen het einde van het dictee zei Brandt Corstius: “Ik voel me een enorme sadist, maar ik geniet er wel van.”

Scores
De scores varieerden sterk in deze derde editie. Mannen waren zwaar in de minderheid, maar presteerden iets beter: 30,4 fouten tegenover het vrouwelijke gemiddelde van 32,2. De beste spellers studeren bij de Universiteit Utrecht. Gemiddeld maakte men 29,6 fouten. Uitgesplitst naar faculteit stegen de studenten diergeneeskunde naar grote hoogte. Zij maakten gemiddeld slechts 18,7 fouten. Studenten aan de Universiteit voor Humanistiek bleven daarbij ver achter met een gemiddelde van 40,7 stuks.

Op www.babel.nl/dictee en de Facebookpagina.van de organiserende taalschool Babel staan meer foto’s en statistieken.

Reacties zijn gesloten.