Juridische krachtmeting in Nijmegen

Het zesde Juridisch Dictee leverde twee formidabele winnaars op. Rechtenstudente Macy Groenendaal veroverde de eerste plaats in de categorie ‘studenten individueel’. In de categorie ‘professionals’ won docent Kees Wisse.

De sfeervolle Stevenskerk was goed gevuld.

Nijmegen 2016

Advocaat Jan Vlug las het dictee voor vanaf de kansel.

Het zesde Juridisch Dictee van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen leverde twee formidabele winnaars op. Rechtenstudente Macy Groenendaal veroverde de eerste plaats in de categorie ‘studenten individueel’. Zij beperkte haar foutenaantal tot tien stuks. De plaatsen twee en drie werden gedeeld door Lois van Emst en Ingmar Balkenende, die beiden zeventien fouten noteerden. In de categorie ‘professionals’ won docent Kees Wisse met een score van negen fout.

Op 24 mei stroomde de Stevenskerk in Nijmegen vol met ruim honderd deelnemers, overwegend studenten van de hbo-bacheloropleiding rechten. Na een inleiding door faculteitsdirecteur Theo Joosten kregen zij een geestige tekst voorgeschoteld over de capriolen van minister Van der Steur. Auteur Gerard van Keeken – docent aan de hbo-opleiding rechten – had een bladzijde opgetekend uit het fictieve dagboek van de geplaagde bewindsman. Daarin mijmert Ard over het annus horribilis dat achter hem ligt, met de affaire rondom professor Maat, het veelbesproken bonnetje en het geënsceneerde fotomomentje van Volkert. Ook voorlezer van dienst mr. Jan Vlug figureerde nog in de dagboektekst.

Nijmegen 2016

De winnende studentes nemen hun bloemen in ontvangst

Jargon
Anders dan in vorige edities was de dicteetekst vrij van juridisch jargon. Het waren veeleer bekende valkuilen als joie de vivre, krankjorume, debacle en een samenstelling als met-de-benen-op-tafelbijeenkomsten die de spellers op het verkeerde been zetten.

Naast prijzen voor de individuele deelnemers waren er ook beloningen voor teams. Van de studententeams bleek HANburgers het sterkst met een gemiddelde van 22 fouten. In de categorie professionals deelden twee teams de trofee: zowel Team Toko als Halfbloederen behaalde een gemiddelde van 19,5 fout.

Reacties zijn gesloten.