Dictee van maandag 30 mei

Ons wekelijks dictee. Onze gastredacteur is de acribische groeneboekanier en Van Dalevorser Jan De Ridder. Beantwoord de tien vragen en kijk of je een Tijger of Theemuts bent!

[slickquiz id=150]

12 reacties

 1. Sorry, Riet.
  Heb je mijn oefendictee (nu nog) helemaal bovenaan op Reins blog (wekelijkse woordenbrij) gemaakt? Daar zul je zeker beter op scoren, dat was ook de bedoeling van dat oefendictee.
  En bekijk het positief: je hebt er misschien wat van geleerd?

 2. En je zult het wel ongelooflijk vinden dat Frank en Rein 10 / 10 scoren.
  Misschien moeten wij nog veel extra moeite doen om datzelfde – in één woord – niveau te bereiken.

 3. Mijn reactie was niet negatief bedoeld, hoor Jan, maar ik vond het heel moeilijk want zo slecht heb ik het nog nooit gemaakt. Bij Jeroens dictees zijn de foute antwoorden soms wat opvallender fout dan bij jou waardoor het eindresultaat beter uitpakt.

  En ja, dat oefendictee heb ik gemaakt en beter dan dit (3 fouten). Beide dictees waren weer een leerzame les voor me.

 4. Opmerking over wel of niet een tussen-s: de Leidraad zegt het en de NTU heeft het vandaag nogmaals per mail aan me bevestigd: dat een woord zonder tussen-s in GB staat, wil NIET zeggen dat het met tussen-s fout is. Ook bij GB 2005 vond ik dat al (raadzaal, raadszaal). Hoor je een s, dan schrijf je een s, anders niet. Analogie lukt soms, maar niet altijd. Omdat dit in de Leidraad staat, gaat het m.i. nog vóór de Woordenlijst. Woorden met al dan niet een tussen-s kun je dus beter vermijden in een dictee. Ook deze zienswijze van mij werd bevestigd: het voorkomen van een woord in GB mét of zónder tussen-s hangt niet van taalkundige overwegingen af, maar puur van de frequentie van voorkomen in het ‘beroemde’ zeer uitgebreide taalcorpus met tien- tot honderdtallen miljoenen woorden (kranten laatste 10 jaar, etc. etc.)

 5. Je hebt gelijk, Rein. Het is inderdaad vreemd dat je bij heel vergelijkbare gevallen uit dit dictee in het ene geval wel en in het andere geval geen tussen-s moet schrijven.

  Maar de dicteeregels van Edward en Jeroen (zie TIPS! > SPELREGELS VOOR DICTEES) zijn duidelijk: Die Leidraad wordt eveneens als norm gehanteerd, maar de schrijfwijze van de trefwoorden in GB en VD heeft voorrang op de Leidraad.

 6. Jan,

  dat veel niet mee!
  Ik weet nu wel wat de juiste antwoorden zijn, maar zou jij m.b.t. de 10 zinnen enige toelichting kunnen geven over het waarom van de juiste schrijfwijze?

  groet,
  Dian

 7. Jan, dat was een uitstekende toelichting. Maar zo is er natuurlijk geen lol meer aan voor de mensen die graag het dictee willen maken. Ik heb je tekst bewaard. Uitleg is dus voor iedereen beschikbaar. Stuur een mailtje naar info@dictees.nl of aan Jan de Ridder en je krijgt ‘m thuis.

 8. Jeroen, ik heb geen bezwaar tegen je ingreep.

  Ik ben uitgegaan van waarschijnlijk foute veronderstellingen, namelijk dat de deelnemers de reacties niet of nauwelijks lezen of pas nadat ze het dictee hebben gemaakt. Bovendien heb ik de indruk dat er na maandag nog maar weinig gegadigden zijn voor het wekelijkse dictee. En dat geldt vermoedelijk nog meer als de behaalde scores nogal laag uitvallen. Al kan het ook een uitdaging zijn om bij uitzondering mee te doen om te proberen de scores van Frank en Rein te evenaren.

  Maar ik heb vooral gepoogd om een antwoord te formuleren op de eerlijke vraag van Dian, al denk ik dat onder anderen Rein dat beter kan (zie zijn commentaar bij mijn Breskens-oefendictee op zijn blog). Als compensatie voor Dians hopelijk niet al te lange dicteeleed en in de veronderstelling dat ze zo iets bijleert over (onze moeilijke) spelling. Een gezonde wedijver vind ik schitterend, maar misschien is helpen nog belangrijker. Maar dat kan dus ook op jouw manier, daar had ik niet meteen aan gedacht, ook al omdat antwoorden me dringender leek.

  • Ik ben het helemaal met je eens. Maar dit dictee wordt wekelijks door zo’n vijftig mensen gemaakt, en ik wil hen het plezier niet ontnemen. Iedereen weet dat Rein standaard de tien haalt; het gaat om de mensen die het echt voor hun eigen plezier maken.

   Daarbij is uitleg inderdaad gewenst. Ik zoek nog naar een oplossing om die bondig en toch correct te geven zonder vervelend te worden.

 9. Jan,
  je toelichting heb ik ontvangen. Dank! Nu ik de verklaringen weet, is het makkelijker te onthouden en in toekomstige vergelijkbare gevallen toe te passen. Bovendien geeft het inzicht in uitzonderingen op algemene regels.

  Jeroen, dank je voor het toesturen van de toelichting.
  Wellicht is het een idee om, als er een toelichting beschikbaar is, die bij het antwoord op de vraag toe te voegen.

  groet,
  Dian