Dicteeschrijvers buigen zich over Vermeers verleden

Bert Jansen behaalde zijn tweede overwinning in korte tijd bij het achtste Delfts Dictee, na een pittige discussie met de jury.

Johannes Vermeer was de hoofdrolspeler in het Delfts Dictee.

Het slechte weer van vrijdag 14 december weerhield de mensen niet om naar DOK Leescafé in Delft te komen voor het achtste Delfts Dictee. Maar liefst eenenvijftig deelnemers kwamen opdagen. De deelnemers waren in drie categorieën ondergebracht: dicteespecialisten, volwassenen en scholieren. Bij de specialisten versloeg Bert Jansen voor de tweede keer in korte tijd Rein Leentfaar, zij het nipt: met twee fouten bleef hij zijn geduchte concurrent (drie fout) net voor.

Ook de liefhebbers deden het goed. Winnaar in de categorie volwassenen was de Delftse Els Koets-Stoutjesdijk; zij maakte zeven fouten. Aanmoedigingsprijzen gingen naar Sandra Berkman en scholier Daniël de Ridder, leerling van het Stanislas College. Het plezier in taal en het schrijven van een dictee blijkt van alle leeftijden: deelnemers van 16 tot 85 jaar streden om de eer. Boekhandel Huyser, Wines & Whiskies en De VAK, centrum voor de kunsten, stelden prijzen beschikbaar voor de winnaars en aanmoedigingsprijzen voor degenen met de meeste fouten.

Als oud-onderwijzer en ‘hoofd der school’, zoals hij het zelf noemde, had Herman Weyers geen problemen met het voorlezen van de tekst van Nico Jouwe. Maar als directeur van het Vermeercentrum heeft hij zich vast achter de oren gekrabd. Het Delfts Dictee handelt volgens traditie over een Delfts cultureel onderwerp. Deze keer waren dat de bevindingen van een ‘professor in de astrofysica’ over de herkomst van het meisje dat Vermeer, getooid met een parel, vereeuwigde.

Protest

Tijdens het nakijken van de dictees ontstond enige commotie. De jury besloot – na protesten door onder meer Rein Leentfaar – dat mcdonaldisering met kleine letters geschreven moet worden, evenals prinsenstad. Terecht natuurlijk. Maar het hoofdlettergebruik in Amsterdamse Wallen bleef een discussiepunt. De jury besloot het zo te laten met de motivatie: Rotterdamse wallen, of wallen waar dan ook, zouden zonder meer met een kleine w geschreven zijn, maar de Amsterdamse Wallen (een specifiek gebied rond de Oudezijdsachterburgwal) moet als een eigennaam, een buurtnaam beschouwd. De jury volgde het Groene Boekje waarin staat dat een eigennaam respectievelijk een aardrijkskundige naam met een hoofdletter wordt geschreven.

Over die beslissing valt te twisten als je Van Dale erbij haalt, en dat deed een enkele deelnemer dan ook. Maar net als bij een voetbalwedstrijd waar de scheidsrechter een doelpunt goed- of afkeurt, of bij een beslissing van de Rijdende Rechter: je moet het ermee doen, ook als je het er niet mee eens bent.

De mening van de deelnemers die na afloop overheerste: De VAK en DOK hebben de (meeste) deelnemers weer een plezierige avond bezorgd met dit Delftse evenement. Zij kunnen vast uitkijken naar de negende editie van het Delfts Dictee in december 2013.

Reacties zijn gesloten.