Een reis door de kamer in oliekontenland

In het hart van Noord-Brabant, door 020’ers schamper oliekontenland genoemd, trakteerde Rien Wisse de deelnemers aan de huiskamercompetitie op een tweetal fraaie teksten.

BND Breda 2024

De deelnemers in Breda, onder de pijlende lamp aan het plafond

door Lizi van Vollenhoven

Daar was het dan, het eerste BeNeDictee van 2024. Ditmaal bij Rien Wisse, een volbloed Zeeuw, maar nu al jaren woonachtig in Breda. Het was een gezellig weerzien tussen Rien met zijn vrouw Jeanine, en de deelnemers Bert Jansen, Birgit Kuppens, Dian van Gelder, Frank Denys, Jozef, Rein Leentfaar, Trui Gonnissen en mijzelf. Na eerst gemoeiig te hebben bijgepraat rondom de tafel waarboven ooit een pijlende lamp hing, werd het tijd voor het dictee zelf. Gezeten op een sofa met bekleding van peau de pêche liet ik de tekst van het dictee over me heen komen. Wisse hoefde niet ver te reizen, met IC noch good old kever, om aan inspiratie voor zijn tekst te komen. Hij maakte er gewoon een reis door zijn kamer van en daar viel wel het een en ander te zien. Zo konden we kijken naar Kunst met een grote K van Clemens Briels, die allerartyst is.

Wij zagen een gilahagedis op een vliedberg, en een arassari op een pitaja. Verder passeerden woorden als  verrinneweerd, een peppi-en-kokkibedrijf, lustrewerk en puidenmoedernaakt de revue. Rien las in een rustig tempo, met uitstekende dictie, dus niemand kon dat als excuus aanvoeren voor eventuele fouten. Na tachtig hersenkrakers werd het tijd om elkaars werk na te kijken. Vergeleken met Wisses dictee van mei 2018 was deze tekst een lachertje. Hadden de dicteefanaten daar gemiddeld ruim meer dan de helft van de invulwoorden fout, nu waren dat er ongeveer 36. De winnaars waren Leentfaar (17 fouten), Denys (30) en Kuppens (32).

Homemade

Op naar de lunch, met homemade groentesoep en verrukkelijke wraps. Daarna werd de ontdekkingstocht door de kamer voortgezet. In dit tweede deel kon zelfs zijn dictie ons niet helpen bij woorden of woordgroepen als: krappellatjes, penanttafeltje, beerrups, soms schierroeken, zelfs schrieken.

Uiteindelijk bleek deze tweede tekst voor de meesten desondanks nog net ietsiepietsie makkelijker te zijn dan dictee nummer I, want nu was het gemiddelde aantal fouten net onder de 35.  De verschillen in de top drie (dezelfden als bij het ochtenddictee) waren ook een stuk kleiner: Leentfaar won, met 26 fouten, op de voet gevolgd door Frank Denys (27) en Kuppens (28).

Het was weer een puike dicteedag, en na wat nagepraat te hebben reed ik tevreden naar huis vanuit dit schone oliekontenland.

1 reactie

  1. Wie bis, bis dacht na het lezen van Lizi’s mooie verslag van Riens BeNeDictees werd op zijn wenken bediend. Direct daarop volgde haar beschrijving van het Delftse dicteegebeuren onder de titel Delfts dictee: bis, bis!

    Niet eerder gezien in een dictee, maar Rien brengt in zijn hogeschooldictee de theremin ter sprake waarbij de Beach Boys genoemd worden. Beslist niet mijn lievelingsinstrument maar in het prachtige Good vibrations komt het wel tot zijn recht.
    Bij het lezen van het dictee moest ik natuurlijk direct aan In my room denken, een ander topnummer van deze groep met prachtige samenzang.
    Als ik de tekst van dit nummer vergelijk met die van Rien dan gaat mijn voorkeur duidelijk uit naar de dicteetekst 🙂 Beslist geen wissewasjes maar mooie vondsten kwam ik tegen.

    Niet minder dan tien woorden had ik nooit eerder gezien, zoals dubbelopismengebruik, geïkatte, paardendronken, puidenmoedernaakt en boxbraids.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *