Fameus dicteeauteur maakt zelf 22 fouten

Alfons Lipman won op woensdag 10 december het eerste Almeloos Dictee dat hij niet zelf schreef. Foutloos bleef hij allerminst.

Alfons Lipman. Foto © Tubantia

Lipman

Alfons Lipman. Foto © Tubantia

Alfons Lipman won op woensdag 10 december het eerste Almeloos Dictee dat hij niet zelf schreef. Foutloos bleef hij allerminst.

Na tien afleveringen van zijn fameuze familiesaga in dicteevorm hield de oud-docent aan het Pius X-college er vorig jaar mee op. Als gevolg daarvan moest de organisatie van het Almeloos Dictee op zoek naar een nieuwe auteur, liefst van Lipmankaliber. Die heeft men gevonden. Docente Karin Voskuil leverde zes ronkende alinea’s over vaderlandse literatoren, waarin Lipman nog 22 fouten maakte. Daarmee was hij nog wel veruit de beste van het hele deelnemersveld: het gemiddelde lag op 44. Overige winnaars waren Bart de Rode bij de prominenten en bij de scholieren Mark Bruggink. De beste lezer van De Twentsche Courant was Ina Zondervan.

Excentriekelingen
De nieuwbakken auteur maakte het de arme Almeloërs bepaald niet gemakkelijk – zoals de bijzonder hoge gemiddelde foutscore al liet zien. Ter illustratie is hier haar beschrijving van Harry Mulisch: Deze pretentieuze, geëngageerde en tot de generatie considerabele naoorlogse romanciers behorende salonfilosoof, gekenschetst door zijn welgeproportioneerde kokkerd en zilvergrijze frisuur, is ook wel gepreconiseerd als alchemistisch scribent. Dit vanwege zijn semiwetenschappelijke prevelementen omtrent de queeste naar het sanctum sanctorum van de protagonist die hij ten tonele voert in zijn magnum opus, dat de revelatie van het firmament behandelt. U ziet het, alledaags Nederlands komt in Voskuils vocabulaire nauwelijks voor.

In dergelijke zinnen beschreef de auteur zes schrijvers, onder wie bijna-plaatsgenoot Jan Cremer, Jan Wolkers – de tarzan van de schapen – en Hella Haasse. De tekst lardeerde zij onbekommerd met woorden die Van Dale niet kent: deipnofobisch (angstig voor dinerconversatie), atychifobisch (faalangstig), rousseauiaans en gecopywritet bijvoorbeeld. Ook voor winnaar Lipman, die ooit meeschreef in de bankjes van de Eerste Kamer, was het een zware opgave. Hoewel we de tragikomische avonturen van Alex en Adelheid voortaan moeten missen, kunnen we nog wel de tanden stukbijten op zeer pittige Almelose alinea’s. Helaas worden aficionado’s van buiten de regio geweerd in Twente.

Reacties zijn gesloten.