Ganzeboom overtuigt met dictee vol zelfspot

Ronald Ganzeboom presenteerde op vrijdag 13 november in Aalsmeer een vermakelijk, pittig dictee dat opviel door gezonde zelfspot.

De gezellige zaal van Het Wapen van Aalsmeer

Aalsmeer 2015

Ronald Ganzeboom

door JvHD. Foto’s: Huib Boogert

Het Aalsmeers Dictee schrijven na de serie van Annemarie Braakman, dat is geen bagatel. Ronald Ganzeboom, de winnaar van Aalsmeer 2014, vatte zijn taak serieus op: hij presenteerde op vrijdag 13 november een vermakelijk, pittig dictee dat opviel door gezonde zelfspot.

Dankzij de ambiance en de catering is de dicteeavond in Aalsmeer na vijf edities uitgegroeid tot een evenement waar liefhebbers gretig naar uitkijken. Jaarlijks treffen in het fraai aangeklede Wapen van Aalsmeer oude bekenden elkaar om elkaar orthografisch de maat te nemen, en om oud-burgemeester Joost Hoffscholte nog eens woorden te horen uitspreken als smoothie en bonhomie.

Aalsmeer 2015

Vader en zoon Hoffscholte

Bijzonder aspect van het evenement is het warme welkom dat de dicteenomaden wacht in het dorp. Zij maken elk jaar in november één avond lang deel uit van de taalminnende gemeenschap in Aalsmeer. Organisator Constantijn Hoffscholte – inderdaad, de zoon van – begroet iedereen persoonlijk, zijn echtgenote toont de tweede spruit in wording, ex-auteur Braakman brengt de gasten op de hoogte van haar gezinsleven. En dan moet er ook nog een dictee worden geschreven.

Meneertje Nooitgenoeg
Ronald Ganzeboom had geen beter debuut kunnen maken. Met een homeriaanse twist leidde hij zijn verhaal in over meneertje Nooitgenoeg, een kleinburgerlijke hobbyist uit de naoorlogse bourgeoisie. De fictieve Ronald maakte zich zorgen over een slecht getimed appje over de striae van zijn echtgenote, mijmerde over zijn jeugd waarin de rook van kreteksigaretten droombeelden op witgepleisterde muren toverde en trachtte in het gevlij te komen bij enigszins gecraqueleerde hockeymoeders.

Aalsmeer 2015

Het buffet is na het dictee het hoogtepunt in Aalsmeer.

Als uitsmijter voor de dicteespecialisten zat hij op zondag in een oudkatholiek kerkgebouw te kijken naar een transeunt diaken uit Curaçao, die bijna de antipapist in hem losmaakte.

De acht alinea’s had Ganzeboom weten vol te proppen met tal van voetangels. Zo veel zelfs dat het foutgemiddelde bij de liefhebbers opliep tot 33. Maar dat bleek pas na de buffetmaaltijd, die traditiegetrouw direct na het dictee werd geserveerd. Een unicum in Dicteeland. Dankzij de goedverzorgde spijzen en dranken had de nakijkploeg alle tijd om zorgvuldig de rode strepen te plaatsen. Bij wijze van dessert behandelde de auteur in vlot tempo de lastige passages, waarna boekhandelaar Constantijn Hoffscholte de uitslagen bekend kon maken.

Aalsmeer 2015

De eerste prijs was voor Koen Beentjes.

Oorkondes
Eerst waren er oorkondes voor zijn echtgenote – tevens jurylid – en vader Joost, want Constantijn maakt er altijd graag een familiefeestje van. Toen waren de toppers aan de beurt: Mariska de Graaf behaalde net als vorig jaar de derde plaats, Theo van der Hoek veroverde met 19 fouten het zilver. De hoogste eer ging naar nieuwkomer Koen Beentjes, die maar 18 fouten maakte. In de categorie teams scoorde VWJ (Van der Wal & Joosten) veruit het beste: 64 fout. Het religieus geïnspireerde KADOOH belandde op de tweede plaats met 95 fout, nipt voor het team van JCI Amstelland.

Aalsmeer 2015

Het podium van de specialistengroep: Bert Jansen (5 ft), Pieter van Diepen (2) en Jeroen van Heemskerck Düker (4)

Bij de elf specialisten scoorde Annemarie Braakman opvallend goed met elf fouten, waarmee zij zich schaarde naast veteranen als Leni Lagerberg en Sylvia Sassenus. Op het ereschavot verschenen Bert Jansen (vijf fout), Jeroen van Heemskerck Düker (eindelijk, met vier fout) en de ongenaakbare Pieter van Diepen (twee foutjes). Na die mooie scores werd de nazit nog uiterst gezellig. De familie Hoffscholte en hun uitgebreide kennissenkring hebben ook dit jaar hun reputatie bevestigd – en Ronald Ganzeboom heeft daar in belangrijke mate aan bijgedragen.

9 reacties

  1. Een heerlijke terugblik op een wederom succesvol evenement. Dank Jeroen en Huib. Tot volgend jaar!

  2. Altijd een plezier om de dicteetijgers in Aalsmeer te mogen ontvangen.
    Dank voor deze mooie terugblik.

  3. Wauw, wat een lovende woorden! Dank, dank! Ik vond het vooral leuk om te doen; leuk om te lezen dat het bij de dicteetijgers zo in de smaak is gevallen. En mijn excuses aan de anderen … Ik had niet gedacht dat het uiteindelijk zo’n relatief moeilijk dictee zou zijn. ;-)nDat iedereen er met zo veel plezier op terugkijkt, is natuurlijk ook (voornamelijk) de verdienste van organisator Constantijn, de man achter de gouden succesformule die Groot Aalsmeers Dictee heet. Merci beaucoup!

  4. En dan als dicteetijger een typo maken in mijn reactie op deze site … Foei! 😉

  5. Typo. Door jouw fout Ronald, heb ik een nieuw woord geleerd.
    Volgens Wikipedia: Een typefout of tikfout, vaak afgekort als typo naar het Engelse typographical error, is een vergissing die wordt gemaakt tijdens het typen. Het zijn geen fouten die gemaakt worden door onwetendheid of te geringe kennis van de taal of spelling, maar fouten die worden gemaakt doordat een vinger verkeerd neerkomt op een toets van het toetsenbord of, in het verleden, van de schrijfmachine.

    Van het GB mag je nu naast typefout ook typfout schrijven.

  6. Waarbij typfout gerelateerd is aan het ww. typen en typefout aan het znw. type: gietvorm, gegoten letter.

  7. Ronald, je bent een waardig dicteeschrijver gebleken, een goede opvolger! Dank voor deze avond, ook aan Constantijn, die mij de gelegenheid bood weer eens aan de andere kant van de tafel te zitten.

    Mijn score is wat te rooskleurig neergezet, ik had 18 fout i.p.v. 11…. moet nog even doorstuderen op het GB dus!