Gooise gymnasiaste schiet ezel én hoofdvogel af

De Hilversumse scholiere Isabelle van Harseler verrichtte op dinsdagavond 25 oktober een wonderbaarlijke prestatie. Jeroen van Heemskerck Düker was erbij en doet verslag.

Links Isabelle van Harseler. Foto © Groot Goois Dictee.

Hilversum 2016

Journalist en nieuwslezer Raymond Serré.

door Jeroen van Heemskerck Düker  | Foto’s @ Groot Goois Dictee

De Hilversumse scholiere Isabelle van Harseler verrichtte op dinsdagavond 25 oktober een kunststukje. Tijdens het tweede Groot Goois Dictee wist zij in een vlaag van creatieve inspiratie een donquichot neer te pennen als een donkey shot. Even later bleek zij met haar wrede versie van Raymond Serrés dicteetekst ook de hoofdvogel afgeschoten te hebben in de scholierencategorie. Met 22 fouten was de leerlinge van het Gemeentelijk Gymnasium alle anderen in haar categorie de baas.

Journalist en nieuwslezer Raymond Serré had voor de tweede editie van het Goois Dictee een mildvileine aanklacht opgesteld tegen de dicteenomaden. Vorig jaar had de organisatie zich nog laten verrassen door de komst van de spellinghobbyisten, maar nu was men voorbereid. Er was een groep voor de niet-Gooiers, eentje voor mensen uit de regio – inclusief de prominenten – en een scholierenklasse met leerlingen van het Comenius College, Alberdingk Thijm College en het Gemeentelijk Gymnasium. Dat er ook orthografisch begaafde fanaten in het Gooi wonen, was bij de Lionsclub niet opgekomen. Oeps.

Hilversum 2016

De goedgevulde raadzaal van het Hilversumse raadhuis.

Roze Boekje
Serré had het hele Roze Boekje doorgeploegd om de dicteeschuimers eens flink op hun nummer te zetten. Zo kwam hij tot alinea’s als deze: De dicteeschrijver wilde maar één ding: geen excellerende participanten met nul fout. Daarom was hij op zoek naar hulp voor het creëren van zinnen vol trucbommen in jip-en-janneketaal anno 2016. […] Hij wil geen heintjedavidseffect, hij wil een echt afscheid van de wandelende encyclopedieën. IJdele hoop, zo bleek bij de prijsuitreiking – maar daarover later. Eerst moesten al die spellingobstakels nog overwonnen worden door het publiek in de raadzaal van het befaamde Hilversumse raadhuis.

Hilversum 2016

Dieuwke Teertstra

Spervuur
Doordat de Lionsclub de entreeprijs voor deze tweede editie verdubbeld had, was de toeloop aanmerkelijk bescheidener dan vorig jaar. Alle deelnemers, zo’n vijftig in totaal, pasten in de raadzaal. En hoewel de ravissante voorleesster Dieuwke Teertstra visueel behoorlijk de aandacht afleidde, bleef het publiek geconcentreerd tijdens het dictee. Na het spervuur van dicteewoorden als gefilte fisj, haastje-repje, harrypotterbril en rock-‘n-rollen kon men na zo’n drie kwartier opgelucht de pennen neerleggen om te luisteren naar een mooie ode aan Hilversum door stadsdichter Robert Grijsen. Aansluitend maakte de voorzitter van de Lionsclub de opbrengst van de avond bekend: vijfduizend euro voor de strijd tegen laaggeletterdheid in het Gooi, een hoopgevend resultaat.

Hilversum 2016

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum presenteerde de avond.

Gooise tijgers
Na een opvallend korte pauze was het tijd voor de bokalenceremonie. Burgemeester Pieter Broertjes, die de hele avond in goede banen leidde, gaf voor elke categorie het woord aan een jurylid om de winnaars bekend te maken. In de groep niet-Gooiers haalde Dian van Gelder uit Zoetermeer het brons op met elf fouten. Jan Riefel uit Twello leverde een uitstekende prestatie. Met maar vier fouten mocht hij zich zilverenmedaillewinnaar noemen. Rein Leentfaar herhaalde zijn kunststukje van vorig jaar: hij maakte geen enkele fout en kon de bokaal komen ophalen. Taalkunstenaar Jan Kuitenbrouwer presenteerde de prijswinnaars in de afdeling Gooiers. Mevrouw Koos Kuijper haalde de derde plaats met twaalf fouten. Daarna was het de beurt aan de dicteenomaden. Bert Jansen uit Bussum werd tweede met vier fouten. En ikzelf – geboren en getogen Hilversummer, nu een Naarder – was dolblij met mijn eerste plek. Mijn kapitale fout: MO A-akte in plaats van mo A-akte.

Hilversum 2016

Jeroen van Heemskerck Düker (r) ontvangt de eerste prijs uit handen van Jan Kuitenbrouwer.

En Isabelle van Harseler? Die gaat een grootse toekomst tegemoet. Opgeleid op het Gemeentelijk Gymnasium – mijn oude middelbare school – en gewapend met een talent voor de allerindividueelste expressie,  kan zij al een literaire prijs aan de horizon zien lonken. Voorafgaand aan dat moment kan zij nog een hele reeks dictees winnen.

De lokale omroep RTi filmde de hele avond. De opnames zijn nog te bekijken op YouTube. Studente journalistiek Yuki Hochgemuth schreef een leuk persoonlijk verslag van de avond op nieuwssite Hilversum.hu.nl.

9 reacties

  1. Driewerf hoezee, Jeroen! Zowel voor je fraaie prestatie in het al even fraaie gemeentehuis als voor je attische verslag daarvan. Het moge duidelijk zijn dat mijn vier fouten louter en alleen te wijten zijn aan de aandacht afleidende ravissante Diewke …

  2. Zozeer afgeleid zelfs, dat je je een heuse haplologie permitteert, Bert. En dat je, net als de al even afgeleide Jeroen, zelfs een letter in Dieuwkes naam vergeet …

  3. Was de winnende Hilversumse scholiere even ravissant? Want ook met haar voornaam had Jeroen last. Of houdt dat verband met het onderscheid tussen gooier en Gooier dat ik elders ter sprake bracht?

  4. De spelling van mevrouw Teertstra heb ik overgenomen van de site van het dictee. Daar is nu de correcte spelling weergegeven. Ook de Gooi- en Eemlander schrijft ‘Diewke’. Maar het is inderdaad Dieuwke, volgens haar LinkedInprofiel.

  5. Jeroen,

    het was netjes geweest als je de fotobron gecrediteerd had (de site van Het Groot Goois Dictee). Zonder toestemming kopiëren en bewerken is ook niet netjes.

    Overigens hebben wij Dieuwke’s naam al vanaf de eerste aankondiging correct gespeld op de site. Allen de Gooi- en Eemlander heeft daar moeite mee.

  6. Peter, je hebt helemaal gelijk. Het is niet onze gewoonte de credits weg te laten. Bij dezen heb ik die omissie gecorrigeerd. Doorgaans vragen wij altijd toestemming voor het doorplaatsen van foto’s. In dit geval leek dat onnodig, omdat de foto’s zonder restricties al geplaatst waren op een openbare website én op Facebook.

    Excuses voor de abusievelijke melding dat jullie de naam van de voorleesster fout gespeld zouden hebben. Mijn geheugen liet mij even in de steek kennelijk.

  7. Jeroen, die mo A-akte kwam aan bod in het dictee van maandag 6 januari 2014. Maar wie kan dat allemaal onthouden?