door Hermen de Graaf
Tegenwoordig moet alles inclusief zijn, al weet ik nooit wat er nou precies mee wordt bedoeld. Fietsinclusief, natuurinclusief, klimaatinclusief, inclusief onderwijs – het houdt niet op. Laat ik het er dan maar op houden, dat iedereen erbij betrokken is en/of ‘alles voor iedereen toegankelijk is’.
Het bestuur van de Stichting Groot Aalsmeers Dictee trok zich daar niets van aan met de bepaling, dat alleen (ex-)inwoners of (ex-)werkenden in Aalsmeer aan het dictee mogen meedoen. Inclusief Kudelstaart, dat dan weer wel. En ik kan het weten, want sinds kort ben ik bestuurslid van die Stichting, zoals de KvK (toeval is logisch) mij vandaag per brief bevestigde.
De zogenoemde specialisten, afkomstig uit het hele land en zelfs uit Vlaanderen, waren dit keer en ook bij de volgende edities niet meer welkom. ‘Dicteenomaden’ noemt voorzitter Annemarie Braakman de schrijvers in deze categorie. „Het moet echt iets voor Aalsmeer zijn”, lichtte zij toe in de pers en bij de start van het dictee op 8 oktober.
Een nieuw begin
Het was niet het enige nieuwe aan de elfde editie van het Groot Aalsmeers Dictee. Nieuw was ook de locatie, het Flower Art Museum nabij de watertoren. „Perfect, ook vanwege de akoestiek”, vindt deelnemer vanaf het eerste uur Berry Philippa. Ook nieuw was voorlezer burgemeester Gido Oude Kotte. Die mag op herhaling, vonden deelnemers en hij heeft inmiddels al toegezegd. ‘Hartstikke leuk’ vindt hij het. En dan nóg een nieuwtje, nou, groot nieuws voor de organisatie: een echte hoofdsponsor: Schoenmaker bedrijfsjuridisch advies en mediation. Ben Schoenmaker hield voorafgaand aan het dictee geen droog juridisch verhaal, maar doorspekte het met woordgrapjes, waaronder enkele uit het Westlandse taalgebruik. Niet echt Aalsmeer dus, want Westlanders doen kennelijk mee in Aalsmeer.
Heeft het te maken met een hunkering naar identiteit?
Met al die nieuwigheden was de keuze ‘Een nieuw begin’ van schrijfster Joke van der Zee logisch. Zelf denk ik dat elk begin nieuw is, maar goed.
Aalsmeerse identiteit
De voorkeur voor een typisch Aalsmeers evenement, waar zou die toch vandaan komen? Alle drie de bestuursleden van de stichting zijn ‘import’, net als de hoofdsponsor en de burgemeester. Zelf ben ik het al 37 jaar. Heeft het te maken met de hunkering naar een eigen identiteit – en wat is dan die Aalsmeerse identiteit? Het behoud van die identiteit speelde ook in de vorig jaar gedeeltelijk ontkoppelde samenwerking met de gemeente Amstelveen een rol. De Dippers organiseerden er zelfs een uitzwaaimoment voor …
Eigenwijs
De stok om de hond van de samenwerking te slaan vonden de slimme Aalsmeerse bestuurders onder meer in de hogere ICT-kosten, die Amstelveen aan Aalsmeer in rekening wilde brengen. Socioloog Peter Achterberg (woonachtig in Kudelstaart, ook import) noemde dat de druppel die de emmer deed overlopen bij het conflict tussen David en Goliath.
Een mooie omschrijving van de Aalsmeerse identiteit is de tegenstrijdigheid, opgemerkt door Pierre Tuning, een echte Aalsmeerder. In het oude Aalsmeer woonde men vaak op eilanden, die dankzij een draaibrug van de wereld kon worden afgesloten. Tegelijk dreven die inwoners handel met landen op de hele wereld. Ook een kwestie van afsluiten en insluiten …
Volgend jaar wordt het Groot Aalsmeers Dictee gehouden op 6 oktober, raden door wie het wordt geschreven? Dat kan als reactie op dit stukje. Degene die het goed heeft krijgt korting, het bestuur besluit nog hoeveel.
Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter, en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. Voormalig CDA-Statenlid in provincie Noord-Holland. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.
En nu graag nog iets over (de inhoud van) het dictee zelf graag, meneer de communicator!
De inhoud is besproken in het vorige artikel over dit dictee, zie de link in de column. Dit is een persoonlijke column van Hermen de Graaf in Aalsmeer Vandaag.